Életmód

Álomfejtő kvíz: teszteld, mennyire ismered álmaidat?

Az ember évezredek óta kíváncsian kutatja, mit üzennek álmai. Hogyan születnek egyáltalán az álmok? Mi lakozik az üzenetei mögött? Egy biztos, minden ember álmodik, még az is, aki egyáltalán nem emlékszik rá. Álmainkon keresztül oldjuk fel lelki feszültségeinket, próbáljuk visszaállítani pszichikus egyensúlyunkat. Sigmund Freud volt az első, aki az álomszimbolika sajátos jelentéseit a tudományos lélektan számára hasznosította.

Az álmoknak izgalmas, sajátos jelképrendszerük van, amit évezredek óta próbálnak értelmezni, megfejteni. Lehetnek színesek vagy fekete-fehérek, egyszerűek és bonyolultak, hihetők és hihetetlenek, lidércesek vagy kellemesek.

Nincsenek rossz álmok. Mert amikor álmodunk: azt jelenti, hogy még élünk. A halottak nem álmodnak, mert hiszen ők már mindent tudnak. Tehát a legrosszabb álom sem jelenthet egyebet, mint azt, hogy még nem léptük át a halál néma kapuját; tennivalónk, elfoglaltságunk van a földön. Az álmok mutatják néha balsorsunkat is, amellyel majd bátran szemközt kell néznünk; de jelentik örömeinket is, amelyek majd felváltják csüggedtségünket. A legrosszabb álomban is van valamely jó

– figyelmeztet Krúdy Gyula is Álmoskönyvének előszavában.

Babonás kvízünk után most 10+1 álomfejtést hoztuk, a magyarázatokat jórészt Krúdy Gyula Álmoskönyvéből, másrészt lélekbúvárok okfejtéseiből valóak. Találjátok ki, mi lehet a helyes hiedelem – vagy magyarázat egy egy közkeletű álomképhez. Vigyázat, bizonyos kérdéseknél, nehezítésként, több helyes megoldás is lehetséges.

Kiemelt képünk és a kvízben szereplő fotók illusztrációk – Forrás: Pixabay
Olvasói sztorik