Életmód

Jó vagy rossz, ha a gyerek a szülővel alszik?

A legújabb kutatások választ adnak a kérdésre.

Évekkel ezelőtt a kutatók még azt állították, hogy a kötődő nevelés (attachment parenting) rossz gyakorlat, és érzelmileg instabillá teszi a gyermekeket. Úgy vélték, hogy azok a gyermekek, akik mélyen kötődnek a szüleikhez, ha csak kis időre is elválasztják őket, könnyen kizökkenek az egyensúlyi állapotukból – írja cikkében a The Hearty Soul.

Mind a mai napig él az a meggyőződés is, hogy a szülőknek nem szabad éjszaka gyermekekkel aludni, mert függővé válnak jelenlétüktől, és később sem tudnak egyedül elaludni.

Amikor TV Maci nélkül nem kezdődött esti mese
A TV Maci először 1963. április 15-én jelent meg az MTV-n és az Esti mese szignálfilmje volt.

Semmi baj sincs azzal, ha lefekvés előtt hozzábújunk a gyermekhez, és éjjel is vele maradunk!

Susan Krauss Whitbourne, a Massachusetts Amherst Egyetem pszichológia professzora szerint a kutatások is azt bizonyították, hogy a szüleik által “kötődő neveléssel” gondozott gyermekek nagyobb valószínűséggel lesznek mentálisan stabilak és sikeresek felnőtt korukban is.

Az átfogó kutatások eredményeként tudjuk, hogy a biztonságosan kötődő felnőttek boldogabb és kevésbé konfliktusos életet élnek. A kutatások e mellett arra is rávilágítanak, hogy ők maguk is jobb szülők lehetnek

– fogalmazott Susan Krauss Whitbourne.

Más tudományos felmérések által bizonyított tény, hogy a szüleik által súlyosan elhanyagolt gyermekeknek kisebb az agyuk, mint azoknak, akiket szeretettel nevelnek.

Esti mese felnőtteknek - Figyeld a kisfiút!
Az anekdota régi, üzenete viszont ma is aktuális.

Az együtt-alvásnak persze vannak kockázatai is, de semmi baj nincs azzal, ha lefekvés előtt gyermekünket még megsimogatjuk, hozzábújunk, hogy mihamarabb elaludjon. Ez a gyakorlat nem csak növeli a kettőnk közötti köteléket, de érzelmileg is biztonságossá és magabiztossá teszi gyermekünket. Ráadásul ezek a gyermekek kevésbé lesznek diszfunkcionálisak, és általában jobban teljesítenek az iskolában is.

Fotó: Pixabay

Mielőtt továbbmegyünk, tisztázni kell valamit!

Ez nem azt jelenti, hogy ha valaki nem alszik együtt a gyermekeivel, akkor az gyermeke agyának káros irányú fejlődéséhez vezet. Egyáltalán nem!  Stacey csupán arra figyelmeztet, fontos, hogy a lefekvés előtti utolsó órát, bármennyire sok is a ránk váró házmunka, befejezendő munkahelyi feladat, lehetőleg gyermekeinkkel töltsük. Mert gyorsan eljön az az idő, amikor nem fognak többet kérlelni és kérdezni.

Címlapfotó: Pixabay

Olvasói sztorik