Életmód

Ne add fel! Elkészült az Edda szólógitárosának első karantén dala

Alapi István közösségi oldalán fórummal és session videókkal kedveskedik rajongóinak a magány és a bezártság napjaiban.

A koronavírus járvány kirobbanása, a magyarországi vészhelyzet kihirdetése előtt két nappal, 2020. március 9-én Alapi István az Edda Művek koncertjén még 14 ezer rajongó előtt kápráztatta el a közönséget teljesítményével, bámulatos gitárszólóival.

Fotó: Tyukodi László

Március 11-én a népszerű zenész – a „Maradj otthon!” felhívást magáévá téve – feleségével együtt házi karanténba vonult, és a megnövekedett szabadidőben úgy gondolta, a maga lehetőségeit felhasználva nem hagyja magányosan népes rajongótáborát.

Aki ismer, az jól tudja, hogy a közösségi médiában a vírus megjelenése előtt is aktív voltam. Megmutattam magamat zeneszerzés és gyakorlás közben a közönségnek, olykor improvizatív dalokkal kedveskedtem rajongóimnak. Most, amikor alapvetően változtak meg a mindennapok, amijkor az emberek nagy része bezártságban él, úgy gondoltam, az internet nagy segítséget nyújthat a kapcsolatok őrzésére

– mondta a Sokszínű Vidék érdeklődésére Alapi István.

A zenész az Istvan Alapi The Guitar Player Facebook oldalon a napokban tartotta első élő fórumát a „karantén projekt” keretében. Ezt közel 5 ezren látták, és tették fel kérdéseiket, vagy írtak véleményt zenéről, koncertről, és általánosságban az élet dolgairól.

Egyórásra terveztem, de olyan nagy volt az aktivitás, hogy a végén vettem észre, milyen gyorsan elrepült két és fél óra. Jóleső érzés volt. Sok mindenről érdeklődtek, én pedig igyekeztem mindenre válaszolni, de viccesen azt azért kértem, hogy a bankkártyám kódja hadd maradjon az én titkom

– említette a zenész.

Folytatás ma, március 21-én este 7-kor következik élőben. Ekkor csak és kimondottan szakmai, zenei vonatkozású kérdésekben – hangszerek, stúdiózás, gitározás, technikai témák – válaszol majd az érdeklődőknek, de természetesen minden kíváncsiskodó rákapcsolódhat az adásra a zenész Facebook-oldalán.

Alapi István

Alapi István, az Edda Művek tagja 1962-ben született Salgótarjánban. Itt kezdte zenei pályafutását, amikor 19 évesen a helyi – azóta is aktív – Front zenekar tagja lett. A magyar könnyűzenei élet kiemelkedő személyisége eddigi pályafutása során a Moho Sapiens, a Jeff Porcaro Emlékzenekar, a Keresztes Ildikó Band, az XL Sisters, az Alapi István Band és az Edda Művek szólógitárosaként érte el sikereit.A zenész-zeneszerző 2007-ben Pro Arte díjat kapott Salgótarjánban. 2011-ben a magyar zeneművek bemutatása és megismertetése érdekében végzett kimagasló tevékenységéért Artisjus-díjban részesült. Harmadik szólólemezéért az Év Hazai Jazz albumának járó Fonogram-díjat 2012-ben vehette át. 2015-ben a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése a Nógrád Megye Díszpolgára kitüntető címet adományozta kimagasló művészi tevékenységéért. 2018-ban megkapta a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést.

Alapi István nem csupán szóban, hanem zenével is igyekszik kedveskedni e nehéz időkben a rajongóknak. Az „István Alapi’s Quarantin Project” keretében olyan zenésztársaival, akik hozzá hasonlóan otthonukban rendelkeznek a szükséges technikai feltételekkel, virtuálisan készít klipeket, ahogy fogalmaz: session videókat. Ezeken láthatjuk, hogyan dolgoznak a számítógépeken, miközben hallhatjuk a dübörgő dalokat.

Az elsőt Kovács Péterrel, művésznevén KOVAX-szal készítették el, akivel a Jeff Porcaro Emlékzenekarban együtt zenéltek. A Toto együttes dalának – Hold The Line (Ne add fel) – üzenete nem is lehetne aktuálisabb, mint a mostani, nehéz napokban.

Itt az első video, amit a karantén jegyében készítettünk! Sok szeretettel nektek! Szépen, sorban jönnek a következők, türelem! Közben eszembe jutott, hogy ha filmrendező lennék, felvenném a Quentin Quarantino nevet

– írta Facebook posztjában Alapi István.

Kiemelt kép: Tyukodi László

Sokszínű online lehetőséget ajánlanak koronavírus idejére az országban
Olyan kínálatot gyűjtöttünk össze, amelyek segíthetnek a kényszerűségből otthon tartózkodóknak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik