Életmód

Így sportolhatsz otthon: élményt adó mozgások, amikhez csak Te kellesz

Gyakorlatok sokasága nullától 120 éves korig: a legjobb megoldás a bezártság idejére.

0–1 éves korig

Kor szerint felfelé haladva babaáknak való tornagyakorlatokkal illik kezdenünk, bár a legtöbb édesanya és édesapa tudja és érzi, hogy a gyermekét mikor és hogyan tornáztassa. Ha elfelejtette volna, néhány ötlet:

Egy-másfél éveseknek

Még nem kell feltétlenül járni tudni a kölyköknek Kerekítőhöz, amiben már a szülők is el tudnak fáradni:

1–3 éveseknek

Ennek a korosztálynak a tornáztatássa már sportélményt tud nyújtani a felnőttnek is, személyes tapasztalatunk alapján a Csiri Biri-torna gyakorlatai alatt meg lehet izzadni (és nemcsak akkor, amikor végre átöltöztetjük a gyereket). Bár e gyakorlatok egy egészséges világban, közösségi házakban a közösségi élményt és a gyerekek szociális fejlődését is szolgálják (és egy részükhöz több gyerekre, felnőttre van szükség), az otthoni változatot könnyen ki lehet dolgozni.

Nézzünk egy Csiri Birit, amiből hazánkban szintén rendszer lett:

És egy hasonló gyakorlatokat használó Tipegő:

3 éves kortól

Az igazi kihívás ekkor kezdődik: már a lakásban se nagyon érjük utol őket, és ha fel akarjuk vetetni velük az utcai ruhájukat, biztosan a lakás legtávolabb részébe menekülnek.

Ilyen egyszerű az egészséges táplálkozás képlete
Az egyénre szabott étrend is segíthet a fogyásban.

Annál nehezebb házon belül levezetnünk a 3 év fölöttiek energiáit, de van rá lehetőség. A csapatsportok edzésein elterjedt létragyakorlatokat feltétlenül tudjuk ajánlani, létra sem kell hozzá. Ha van otthon négyzethálós kőlapokból álló előszoba, vagy ilyen mintákból álló szőnyeg, linóleum, az is tökéletes. Ha az sincs, ceruzákat vagy tollakat is le lehet fektetni azonos távolságra egymástól (például egy felnőtt lábfej távolságra), és kezdődhet az edzés:

A délutáni folytatás:

Tizenéveseknek és felnőtteknek

Lehet bonyolítani a létragyakorlatokat, és természetesen ezekhez sem kell létra, csupán leleményesség, például egymástól azonos távolságra lefektetett fakanalak:

Erőedzés serdülőknek, ifiknek, felnőtteknek

Manapság divat fitnesztermekre költeni a pénzt, miközben viszonylag kevesen tudják, hogy a fekvőtámasz különböző variációival milyen kiválóan lehet erősíteni. És még nagyobb élmény is. Íme néhány példa:

Nyújtás mindenkinek, stressz ellen

Akár erősítettünk, akár nem, akár férfiak vagyunk, akár nők, a nyújtással csak jót tehetünk. (Erősítés után az adott izmokra kötelező.)

Ha stresszes vagy, nyújtsál! Stressz mindig van

– hallottuk egy floridai magyar karatedzőtől. Az élet pedig őt igazolja, a nyújtás a feszültség oldására is tökéletes. Márpedig feszültségből most van bőven.

Gerinctorna mindenkinek

A sportolással az alvás is mélyebb és magasabb a minősége. A másnapot pedig érdemes így kezdeni:

Torna idősebbeknek

Akár velük is kezdhettük volna az összeállítást, hiszen rájuk kell a legtöbbet gondolnunk most: az idősekre. Miközben ők is sokat tehetnek magukért azzal, ha járvány idején otthon maradnak és mégis mozognak:

Kiemelt kép: Pixabay

Olvasói sztorik