Életmód

Sokszínű online lehetőséget ajánlanak koronavírus idejére az országban

Olyan kínálatot gyűjtöttünk össze, amelyek segíthetnek a kényszerűségből otthon tartózkodóknak.

Ha akarjuk, ha nem, a világ egy olyan helyzet előtt áll, amit a legtöbben még nem éltünk át. Nagyfokú lemondásra, alkalmazkodó készségre, egymás segítésére lesz szükség ahhoz, hogy átvészeljük ezt az embert próbáló időszakot. A koronavírus általi világjárványt.

A gyermekek nem mehetnek oktatási intézményekbe, és sokan a felnőttek közül is házi karanténra kényszerülnek, de minimum a mozgásterük korlátozott, és a szigorítások csak fokozódnak. A négy fal között bezárva élni egy-két napig nem zavaró, de aztán bizony börtönné is válhat az egész. Ezen segíthet rengeteg olyan omline program, ami kicsit eltereli a figyelmet.

Igyekeztünk összegyűjteni egy csokrot olyan online lehetőségekről, amik enyhíthetnek a bezártságon, a kényszerű rabságon.

Nézzünk cirkuszt!

Fotó: Facebook/ Fővárosi Nagycirkusz

A Fővárosi Nagycirkusz online közvetítésekkel kedveskedik a cirkuszt kedvelőknek.  Facebook oldalukon mindig meg lehet nézni, mikor lesz a következő élő előadás. A programot szívből ajánljuk kicsiknek és nagyoknak egyaránt, legyen mindenki részese Magyarország első professzionális online cirkuszának!

Következő előadás március 19-én 15:00 óra.

Mozizzunk otthon!

Fotó: Pixabay.com

Sorra maradnak el a nemzetközi és magyarországi mozipremierek a koronavírus miatt, de ez még nem jelenti azt, hogy lőttek a hétvégi mozizásnak, írja a mafab.hu. A legnagyobb streaming szolgáltatók ingyenes kínálatából INGYEN és legálisan nézhetünk több filmet is, amíg zárva tartanak a mozik. Újdonságok és régi klasszikusok is megtekinthetők.

Remek lista található a mafab.hu oldalán.

Színház az egész világ!

Fotó: Pixabay.com

Bár a színházak bezártak, a kultúra él, a színészek tettvágya nem különben. Szerencsére néhány színházi előadást online is meg lehet tekinteni, mert adottak a technikai feltételek. Öröm az ürömben, hogy így azok is láthatnak egy-egy darabot, akik egyébként nem jutnának el megnézni az előadást. A papageno.hu oldalon folyamatosan frissül az elérhető darabok listája, érdemes figyelni őket!

A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház például március 17-én felvételről közvetíti majd a Frida Kahlo Szenvedélyes életigenlés darabot.

Menjünk múzeumba – virtuálisan!

Fotó: Wikipedia.com

Online is elérhetővé tette gyűjteményét a Szépművészeti Múzeum. Közleményükben az olvasható, hogy digitális tartalmaikat a kényszerű bezárás alatt is szeretnék aktívan megosztani a közönséggel. Március 16-tól virtuálisan bejárható a Magyar Nemzeti Galéria  Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig című kiállítás az intézmény honlapján ide kattintva, ahol már elérhető a Remekművek az oktatásban című oldal is.

Vers mindenkinek

Fotó: Facebook/vers1színház

Aki csak egy kis versre vágyik, az is talál magának online versmondót. Több színész ugyanis versmondással kárpótolja a színházrajongókat. A nagyszerű ötlet keretén belül a VERS 1 SZÍNHÁZ művészeinek előadásában esténként egy-egy költeményt látható és hallható, tudtuk meg a papageno.hu oldalról.  Balázs Andrea, Verebes Linda, Kálid Artúr, Nagy Sándor, Mihályfi Balázs, Aradi Tibor, Buch Tibor, Pál Tamás, Zorgel Enikő, Csáki Edina, Venyige Sándor, Csányi Erika, Janik László, Stubnya Béla lepi meg egy-egy maradandó versélménnyel a koronavírus miatt kényszerből távolmaradó színházszerető közönséget, itt.

Sulitévé

Fotó: Pixabay.com

A digitális oktatást segítendő, az  M5 kulturális csatorna oktatási tévévé alakul. Az otthon tanuló diákok munkáját segíti, hogy a közmédia számos oktatási tartalmát – amíg a helyzet indokolja – az M5 kulturális csatorna napi műsorában sugározza.

Az MTVA közleménye szerint hétfőtől minden hétköznap reggel 8.00-tól 14.30-ig a következő tematikájú műsorokkal készül majd az M5 tévécsatorna: 8 órától 11 óráig az 5-8. osztályos diákoknak szánt Felsős című műsoraikat sugározzák, biológia, magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, művészetek és informatika témakörben.

Az M5-ön 11 órától 12 óráig nyelvleckéket sugároznak majd. Itt a Szólalj meg! című műsor két angol nyelvleckéjét adják egymás után. 11.30-tól 5 nyelven, 5-5 nyelvlecke követi egymást, hétfőnként német, keddenként francia, szerdánként olasz, csütörtökönként spanyol, péntekenként orosz nyelvtani feladatokkal.

12 órától a középiskolás korosztály számára sugároznak érettségi műsorokat. Magyar nyelv és irodalom, matematika és történelem minden nap lesz, biológia, kémia, informatika, fizika és földrajz pedig hetente két-két alkalommal.

Az oktatási sáv hétköznap 14.30-kor végződik. A műsorok elérhetők lesznek a www.mediaklikk.hu/digitalisoktatas oldalon is.

Istentisztelet

Fotó: Wikipedia.com

Élő online istentisztelet is elérhető az országban. A debreceni Nagytemplom vasárnapi istentiszteleteit itt lehet elérni, Youtube csatornájukon pedig a korábbi alkalmak is megtekinthetők.

Élő közvetítések koronavírus idején néven a Facebookon is létrejött egy csoport, ahol mindenféle programaktualitás megtalálható, feltölthető. Érdemes ezt is követni, hasznos lehet.

Mindenkinek türelmet, kitartást kívánunk!

Kiemelt kép: Pixabay.com

Így érdemes élni: 12 inspiráló gondolat Keanu Reevestől
Egy népszerű színész, aki mentes az internet világától, mégis sokaknak példaképe.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik