Életmód

Vidéken olyan a koronavírus, mint egy összekovácsoló hadgyakorlat

"Mert nem a félelemnek lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét."

A koronavírus járvány következtében életbe lépett szigorítások érintik a vidéket is, ahol minden magyar emberhez hasonlóan reménykednek, hogy hamarosan az élet a régi kerékvágásba kerül.

Rügyeznek a fák, tojnak a tyúkok, tejelnek a kecskék: tanyasi élet a koronavírus árnyékában
A gazdák és a termelők fokozottan ügyelnek a szigorú higiéniai előírások betartására.

Vidéken – a nagyvárosokkal ellentétben – nincs zsúfoltság a közlekedésben. Senki sem nyalogatja a kapaszkodókat a buszon, mert nincs busz. Ha Béla bácsi köszön a bicikliről, legfeljebb a jó modor terjed, nem a vírus. A boltos Mari néni vírustól függetlenül szokott kezet mosni, mielőtt felszeli a kenyeret. A gyógyszertárak, orvosi rendelők előtt fegyelmezetten áll a sor, mert értik, hogy nagy a tét. A kocsmák is bezárnak háromkor, pedig az már igen nagy tragédiának számít faluhelyen.

Közben a portákon állatok új generációja születik, gyarapszik, engedve a természet szavának. A fák rügyeznek, a veteményesek hamarosan életre kelnek. Az első gólyák is megérkeztek. Minden megy az élet rendje szerint – a koronavírus árnyékában.

Nem mi szervezzük az életünket, a fontos dolgokban nem mi döntünk

A szilvásváradi Sáfrány Pisztrángudvar tulajdonosa, Sáfrány László pozitívan közelíti meg a helyzetet. Vallja, hogy az életet csakis humorral szabad élni.

Egy kis fekete humorral szemlélve a helyzetet azt mondhatom, mi itt jó helyzetben vagyunk, mert köztudott, hogy a füst és a jó levegő baktériumölő hatású, itt pedig mindkettő megvan. Hátha a vírus sem szereti. Egyébként pedig hasonló ez, mint egy összekovácsoló hadgyakorlat, amit természetesen a háta közepére sem kíván az ember, de nem lehet elbagatellizálni. Az mindenesetre világossá vált, hogy bár szeretjük ezt hinni, nem mi szervezzük az életünket, a fontos dolgokban nem mi döntünk

– foglalta össze gondolatait a tulajdonos.

Fotó: Facebook/Sáfrány Pisztráng

Mint megtudtuk, már kinyitották az esernyőt, mert már elkezdett cseperegni, bár az igazi vihar még most jön. Érzik a kevesebb megrendelést az éttermektől, és a március 15-ei hétvégén sem érkeztek úgy a kirándulók a Szalajka-völgybe, mint máskor. Ameddig lehet, nyitva tartanak hétköznaponként 15 óráig és a rendeléseket is felveszik.

Ha 30 éve minden körülmények között ki tudtunk tartani, nagyon bízom abban, hogy ezúttal is így lesz

– mondta Sáfrány László.

Kiskunhalason az ökrös kocsi is kényszerpihenőre vonult

Nemrég írtunk a kiskunhalasi tanyavilágból a városba rendszeresen ökrös kocsival járó Horváth Lajosról, akit a bakon szomszédja, a kocsi mellett pedig hű kutyája, Blöki kísér. Lajos bácsi elmesélte, hogy bár nem olyan intenzíven, de a tanyavilág környékén is beszédtéma a koronavírus és bizony a „maradj otthon” mozgalmat itt is betartják – bár nekik sokkal könnyebb dolguk van.

Rigó és Hattyú jól vannak, nem nagyon mutatják ki, hogy hiányozna nekik a mozgás. A tanyán is meg szoktam mozgatni őket, némi földmunkában kérve ki a segítségüket

– mondta érdeklődésünkre a mindig vidám Lajos bácsi, aki hangsúlyozta, hogy náluk az élelmiszer biztos nem fogy ki, hiszen tele a hűtő és a spájz is.

Fotó: Illés Éva

A feleségem szorgos asszony, sokat dolgozott nyáron és ősszel, tele vagyunk befőzött gyümölcsökkel, lecsóval, paradicsommal. Kolbászok, szalonnák és sonkák is lógnak még a kamrában, tojás egyre több van, és ha kell, levágunk egy-egy szárnyast

– tudtuk meg Lajos bácsitól, aki elmondta azt is, hogy neki a háziorvosa tanácsolta, hogy mivel a veszélyeztetett idős korosztály tagja, maradjon otthon és ne menjen emberek közé.

Nevessünk, mert a derű sokat segít

Porkoláb Éva nyugdíjas pszichológusként és amatőr festőként éli a mindennapjait. Őt arról kérdeztük, van-e szakmai jó tanácsa a bezártság okozta rossz hangulat, netán depresszió kivédésére?

A mostani helyzetben azt javaslom, foglaljuk el magunkat, takarítsunk, mossunk ablakot, pakoljuk át a szekrényeket, főzzünk finomakat, kényeztessük a családot és magunkat is finomságokkal. Menjünk ki a kertbe, ha van, a kerti munka nagyon jót tesz, edzésben is tart, a figyelmet is eltereli, hangulatjavító hatása is van. Fontos az aktivitás, és a jókedvünk megőrzése.  Olvassunk, nézzünk meg egy vígjátékot, nevessünk, a derű sokat segít. Tartsuk a kapcsolatot telefonon a szüleinkkel, a szeretteinkkel, a barátainkkal

– említette.

Fotó: Pixabay

A pszichológus minden nap küld pozitív napindító üzeneteket a családtagoknak, a közösségi média és a különböző online csetprogramok pedig jó szolgálatot tesznek szerinte. Ha pedig rossz kedvünk van, levertek vagyunk, írjunk naplót, írjuk ki magunkból a feszültséget, javasolja.

Lesz még napsütés, jó levegő és madárcsivitelés

A Boróka ház hidat épít múlt és jelen között – bár most éppen nem fogad látogatót. A koronavírus mindenkit érint, a vendéglátásból, falusi turizmusból élőket is. Erről, jelenlegi helyzetükről mesélt Nagyné Banadics Anikó.

Élünk jónéhányan vendégházasok, itt vidéken. Elsősorban a tavaszi, de a nyári foglalások nagy részét lemondták. Természetesen tudomásul vesszük, hogy ez fontos a vírus terjedésének megállítása szempontjából. A türelem és a megértés nálunk is lényeges, mindenki egészsége a legfontosabb

– említette a falusi vendéglátó.

Fotó: Nagyné Banadics Anikó

A vendégházaknak nagy, szellős udvara van, és a szobákat, fürdőszobákat is úgy takarítjuk, mintha a sajátunk lenne. Mert a sajátunk. Eddig is fertőtlenítettünk, most sem tesszük másképp. Nem tudunk élményfürdőt, hajnalig tartó partit biztosítani, de lesz még napsütésünk, jó levegőnk és madárcsivitelésünk, ahová majd várjuk a barátainkként fogadott vendégeinket

– mondta el reményeit Anikó.

“Mert nem a félelemnek lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét.”

Dőry Zsolt téti építészmérnökről, aki A kis herceget gyűjti a világ különböző nyelvein, nemrégiben írtunk. Ezúttal nála is a jelenlegi helyzetről érdeklődünk.

Azt írja a Biblia: Mert nem a félelemnek lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő a szeretet és a józanság lelkét. Szerencsére nem is kell sokat ezen gondolkodnunk… Ennek szellemében állunk a következő időszak elébe. A napokban lefestettük a nappalink ajtaját táblafestékkel, az egyik kislányunk azon matekozott másnap délelőtt, de volt még aznap irodalom, nyelvtan és testnevelés óra is itthon. Nekünk óriási mázlink van, hogy van udvarunk, ki tudunk menni levegőzni és dolgozni

– foglalta össze röviden érzéseit Dőry Zsolt.

Természetesen azok az általános intezkedések érvényesek Téten is, mint országosan, főleg online térben kommunikálnak. Mint Zsolt említette, pániknak nyoma sincs.

Kiemelt kép: Pixabay

Olvasói sztorik