Életmód

Táncoltassuk meg a világot, ma van a Tánc Világnapja

A harmonikus mozgás  olyan elementáris erővel hat és olyan katartikus élményt képes kiváltani az emberekből, mint a szavak.  

A tánc az ember egyetlen olyan tevékenysége, ahol a testét használja eszközként gondolatainak, érzelmeinek vagy hangulatának kifejezésére. Az ősi kultúrákból származó csoportos táncok mai képviselői éppúgy szolgálják a közösségi összetartozás megerősítését, mint évezredekkel korábbi változataik.

A Nemzetközi táncnapot vagy a Tánc Világnapját április 29-én  a Nemzetközi Táncbizottság felügyelete alatt minden évben megünneplik a világ minden táncát.

Az ünnepet 1982-ben az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének egy részlege, a Nemzetközi Táncbizottság hozta létre. Időpontját Jean-Georges Noverre francia táncos és balettművész születésnapjára tették.

A Nemzetközi táncnap céljai közé tartozik a tánc népszerűsítése, és hogy arra ösztönözzenek, hogy minél nagyobb teret szenteljenek a táncnak.

Fotó: pixabay.com

A tánc élettani hatásai

  • Örömöt okoz, mint minden mozgás, a tánc is köztudottan endorfint termel
  • Mint minden más művészet az önkifejezés egyik legjobb eszköze, a tánc is remek eszköze a művészi megnyilvánulásnak.
  • Közösséget formál: Minden mozgás összehozza az embereket a közös élményszerzés és a közösen elért siker miatt.
  • Csökkenti a stresszt és a depressziót.
  • Jó hatással van azok számára, akik valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvednek. A mozgás révén ugyanis javulhat a szívük, a keringésük és általában az életminőségük a szakemberek szerint.
  • A tánc segítségünkre lehet az emlékezésben és megakadályozhatja a demencia kialakulását is.
  • A tánc közösségformáló ereje a nemzetek táncaiban, így a magyar néptánc történetében is jól tetten érhető.
Utánozhatatlan előadásokkal nyűgözi le a világot az ír tánc királya
Így lehet egy másodperc alatt 35 ütemet lekopogni lábbal.

Minden műfajnak meg van az előnye és pozitív hatása

Flamenco – Erősíti az öntudatot Jó választás annak, aki némi magabiztosságra szeretne szert tenni. Az érzelmek széles skálája fejezhető ki vele, a mély bánattól kezdve a túláradó szenvedélyig – írja  szóljon.hu. A depressziós embernek gyakran görnyedt a tartása, és a földre szegezi a tekintetét. A flamencónál ugyanakkor a testtartás egyenes, feszes, ahogy a reneszánsz és a barokk táncok vagy éppen a balett esetében is. Tánc közben ezek a tényezők észrevétlenül hatnak a tudatalattira, így megtanuljuk például, hogy elfogadjuk, és jobban értékeljük önmagunkat.

Néptánc – Erősíti a közösséget

Minden nemzetnek vannak saját táncai, melyeket a tradicionális ünnepeken ropnak. A csoport egységet alkot, ezáltal a néptánc nagy összetartó erővel bír.

Hastánc – A nőiességet hangsúlyozza

Könnyed csábítás, a női erő életre hívása: ez a hastánc. Gyökere a rituális termékenységi táncokig nyúlik vissza. A körkörös csípő- és a hullámzó hasi mozgás fokozza a medence vérellátását, ami az egész szervezetre jótékony hatással van. Segít a belső egyensúly megtalálásában.

Modern tánc – A kreativitást szolgálja

Megjelenése a 20. század elejére tehető, amikor a tánc szakított a balett szigorú elvárásaival. A merev formák, a szigorú szabályok helyett ebben már az improvizáció játssza a főszerepet, a célja pedig nem más, mint a szabad önkifejezés.

Tangó – Szenvedélyt ébreszt

Nincs még egy tánc, amelyik ennyire kifejezően mutatná be a szerelmi játékot, az odaadást és az önmegtagadást. A táncolók a testükön keresztül kommunikálnak, együtt lüktetnek és lélegeznek. Pontosan ez adja a tangó erotikus jellegét is!

Címlapfotó: pixabay.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik