Életmód

Ősi mintákkal kapott “új ruhát” a kékfestő műhely Bácsalmáson

Az 1879 óta működő manufaktúra öröksége a kezdetektől apáról fiúra száll.

A Skorutyák család 1879-ben alapított kékfestő műhelye Bácsalmás egyik nevezetes ipari öröksége. A máig működő, apáról fiúra szálló műhelyt jelenleg az alapító ükunokája, ifjabb Skorutyák János gondozza. A kékfestő ősök emlékéhez méltó, ugyanakkor 21. századi szellemben történt felújítást követően a látogatók megismerkedhetnek e kihalófélben lévő mesterséggel és a kékfestő dinasztia történetével.

Megújult a műhely utcai homlokzata. A grafikát az évszázados családi mintakincsünk felhasználásával Mészáros Anna tervezte, és Farkas Zsuzsanna varázsolta a falra

– írták a Facebookon.

Hivatalosan is a világ szellemi kulturális örökségének része lett a kékfestés
Magyarországon jelenleg hat kékfestő műhely működik, kelméikből függönyök, terítők, ruhák és dísztárgyak készülnek.

Minden muzeális gép, még a 19. században készült szekrényes mángorló és az 1868-ban készült perrotin mintázógép is megtekinthető működés közben. A vezetés során a kékfestés minden munkafolyamata élőben nyomon követhető, sőt, a látogatók maguk is bekapcsolódhatnak egy-egy munkafolyamatba.

Fotó: Facebook/Bácsalmási Kékfestő Műhely

A műhely szakmai vezetője Bakos Zoltán István kékfestő népi iparművész, aki az ősi eszközöket használva folytatja a több mint százéves hagyományt, és az itt készült termékei a világ távoli szegleteibe is eljutnak.

A műhely előzetes bejelentkezéssel látogatható. A látogatás egyéni vendégek számára díjtalan.

Kiemelt kép: Facebook/Bácsalmási Kékfestő Műhely

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik