Életmód

30 éve él egyedül egy szigeten, most kilakoltatják

A 81 éves Mauro Morandi az elmúlt három évtizedben egyedül élt egy idilli olasz szigeten, és pontosan tud mindent annak ökoszisztémájáról. De most kétségbeesetten számlálja vissza a napokat, mert várhatóan hamarosan költöznie kell, írja a Guardian.

Az Olaszország Robinson Crusoe-jaként is emlegetett férfi Modena városából származik, és 1989-ben katamaránjával hajótörést szenvedett, így kötött ki Budelli szigetén, nem messze Szardíniától. Egy szerencsés fordulatnak köszönhetően megtudta, hogy a sziget gondnoka hamarosan nyugdíjba vonul, ezért már haza sem ment, inkább eladta a hajót és átvette a feladatkört elődjétől.

Azóta Morandi egy második világháborús bunkerben él, és magas szintű a tudása a sziget összes állat- és növényfajáról.

Az év végéig ugyanakkor várhatóan kilakoltatják a hatóságok, mert a szigetet egy úgynevezett környezetvédelmi obszervatóriummá akarják átalakítani.

Annyira hozzászoktam már, hogy a természetben élek. Mit csinálnék Modenában? Kártyáznék és bárokba járnék, mint a többi 80-as éveiben járó ember? Esélytelen! Már a gondolata is nagyon felzaklat, hogy vissza kell térnem egy olyan társadalomba, amely ilyen rosszul bánik a természettel. A természetnek szeretetre és tiszteletre van szüksége

– mondta telefonon a lap megkeresésére.

Morandi évekig gondtalanul őrizte a szigetet, kristálytisztán tartva azok partjait, nyáron pedig oktatásokat is szervezett a turistáknak az ökosziszémáról.

Fotó: Getty Images

Szerepe először 2013-ban került veszélybe, amikor a szigetet birtokló magáncég csődbe ment, és el akarta azt adni egy új-zélandi üzletembernek. Bár megígérte, hogy Morandi maradhat a gondnok, az olasz kormány közbeavatkozott, 2016-ban pedig a szardíniai bíróság úgy határozott, hogy a szigetnek állami kézbe kell kerülnie. A férfit most a La Maddalena nemzeti park alkalmazza, de már csak néhány hónapig, mielőtt száműzik őt onnan.

Az elsődleges cél az, hogy Budelli a környezetvédelmi oktatás fellegvára legyen, de Morandit erről hivatalosan még nem tájékoztatták.

Nekem nincs otthonom máshol. Megértem, hogy munkákat kell végezni a szigeten, és hogy ez idő alatt nem tartózkodhatnék itt, de szeretném tudni, hogy később visszajöhetek-e

– magyarázta.

Amikor 2017-ben először felmerült, hogy kilakoltatják a szigetről a férfit, több ezren írtak alá egy tiltakozó petíciót, amivel sikerült megakadályozni a folyamatot. Az olasz lapok szerint most már elkerülhetetlen, hogy ez megtörténjen.

Morandi legutóbb 2018-ban hagyta el Morandi szigetét, hogy meglátogassa gyermekeit Modenában. Az ételt hajókon szállítják neki, otthonában pedig napelemmel működik minden.

Fotó: Getty Image

Télen soha sincsenek turisták, ezért egész nap tüzelőt gyűjt, olvas és alszik. Bár sokáig internetet sem használt, ma már a közösségi médiában is jelen van.

Nagyon sok időt töltök az Instagramon. Fel kell töltenem a fotóimat, és válaszolni az üzenetekre

– mesélte.

A férfi kiváló egészségnek örvend, az elmúlt három évtizedben még csak megfázva sem volt sosem. Bár aggódik a koronavírus-járvány miatt, mert családja a legsúlyosabban érintett régiók egyikében él, számára az elszigeteltség nem okozott problémát.

Sajnos azt veszem észre, hogy az emberek már nem félnek, és ugyanúgy viselkednek, mint azelőtt. Mert az emberek gyorsan felejtenek

– zárta szavait.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik