Mozaik

Európa legjobb szigetéről talán még nem is hallottál

A Travel + Leisure minden évben kiadja a World’s Best Awards névre hallgató listáját, amit több ezer tapasztalt utazó vélemény alapján állítanak össze az adott helyszín természeti látványosságai, strandjai, ételei, értékarányossága és az emberek barátságossága szerint.

Ami a legszebb európai szigeteket illeti, a görögországi Párosz végzett az élen, 2018 óta immár második alkalommal. Tavaly az Égei-tengeren található Mílosz kapta a képzeletbeli serleget, de idén újabb helycsere történt az élen és a kevésbé ismert, gyakran lenézett Párosz visszaszerezte a trónját, írja a Business Insider.

Ha valaki nem hallott még a szigetről, az egyáltalán nem véletlen, hiszen Pároszt rejtett kincsként óvják a görögök. Athénból pár órányi hajóúttal elérhető, de a szigetnek repülőtere is van.

Fotó: Getty Images

Az aprócska sziget mindössze 200 négyzetkilométeres, de fehér homokos tengerpartjai, építészeti remekei, tradicionális falvai és sziklás tájai bőven tartogatnak élményt a turistáknak.

Egyik legnépszerűbb látványossága a negyedik században épült Panagia Ekatontapiliani templom, amit a görögök csak úgy ismernek, mint a százajtós templom.

Fotó: Getty Images

A szigeten számtalan lehetőség van kirándulásra, sok barlang található itt, és rendszeresen koncerteket is tartanak a helyi parkban. A Travel + Leisure szerint Naoussa halászfalujában van Görögország egyik legszebb kikötője.

Fotó: Getty Images

Sziget lévén természetesen a strandok is nagy vonzerőt jelentenek Pároszon, az egyik nagy kedvenc Kolymbithres névre hallgat, amely bámulatos kősziklák közé ékelődik.

Fotó: Getty Images

Az éjszakai élet szintén Párosz mellett szól, Parikia és Naoussa sétálóutcáin hajnalig szórakozhatnak a turisták kulturált körülmények között.

Ami pedig az ételeket illeti: a helyi konyha a tengeri herkentyűket helyezi előtérbe, de úgy készítik el azokat, mint sehol máshol az országban.

Kiemelt kép: Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik