Életmód

Felpécen őrzi a hagyományt az év tájházvezetője

A tájház berendezése teljes egészében a felpéci emberek adományaiból jött létre.

A Magyarországi Tájházak Szövetsége idén Dombi Alajosnénak, a Felpéci Tájház megálmodójának, a helyi közösségi összefogás irányítójának néprajzi és múzeumépítő munkája elismeréseként ítélte oda az „Év tájházvezetője” díjat.

Régi idők kincseit őrzik a múltidéző tájházak
1962-ben nyíltak meg az elsők a megyei múzeumok támogatásával.

2002. május 16-án egy műemléki védelem alatt álló, családi lakóházas ingatlan tulajdonosává vált a Felpécért Alapítvány, melynek vezetősége – élén Dombi Alajosnéval – minden pályázati lehetőséget megragadott, és kereste az anyagi forrásokat ahhoz, hogy a felújítást el tudják végezni.

Összefogásuk és kitartásuk, valamint a 2004. szeptemberi átadás előtt szervezett helytörténeti és néprajzi tábor tette lehetővé, hogy a tájház ma látható berendezése teljes egészében a felpéci emberek adományaiból jöhessen létre.

2006 nyarán egy új épületrésszel bővült a porta, ahol gyermekfoglalkozásaiknak méltó és infrastruktúra szempontjából alkalmas helyet alakítottak ki. A szakmai elvárásoknak is igyekeztek eleget tenni: 2008-tól „közérdekű muzeális kiállítóhelyként” működik a tájház.

Évről évre nő a látogatottság – főként az óvodai és diákcsoportok részéről –, de szerencsére vannak felnőttek is, akik egyre nagyobb számban érkeznek.

41 évesen önkéntes munkám lett a főállásom, amiben még nem értem el a nyugdíjkorhatárt. Ezen már sokat gondolkodom, és próbálok nyitott szemmel és éberen figyelni, hogy amit létrehoztam a faluban élő korosztályom segítségével, azt legyen, aki tovább folytatja. Igyekszem környezetemet fiatalítani, ami nem könnyű dolog a mai világban. Lakóhelyemen sokan becsülik azt a tevékenységet, amit évek óta végzünk hagyományaink, értékeink megőrzése, továbbadása érdekében

– mondta Dombi Alajosné, az Év tájházvezetője, akinek az évek során sikerült megnyernie egy kiváló néprajzos szakembert, Géber Józsefet – előbb önkéntesként, majd munkatársként – a tájház szakmai munkájának irányítására.

A tájház kiállítótermének megtekintése mellett a pince,  az etnobotanikai kert, az udvari kemence és a hagyományos kenyér, cipó, kalács kóstolása is népszerű gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt. Volt már itt népzenei tábor, testvértájházi találkozó a Garamszentgyörgyről érkező Duba Tájházzal, és helyszínt biztosítottak a Népi Építészeti Nyári Egyetemnek is.

Fotók: Magyarországi Tájházak Szövetsége

Nagyvárosi parasztház lett 2019-ben az év tájháza
A veszprémi Bakonyi Ház 85 éve a hagyományok és népszokások őrzője.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik