Életmód

Egyre több magyar vált falusi életre

A falusi CSOK-ra van igény és láthatóan egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel.

A koronavírus-járvány miatt egyre nagyobb népszerűségnek örvend a falusi CSOK. A támogatás mellett sokakat az is motivál, hogy mivel sok helyen nem kell bejárni dolgozni, bekerült a hétköznapokba a home office, szeretnének élhetőbb környezetbe költözni. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint a falusi CSOK-ra van igény és láthatóan egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel.

Három utca, hatvan ház, ötven lakos: Salföld, a Káli-medence csodája
Az egykor itt nyaraló családokból is költöztek a faluba.

A legfrissebb statisztikák szerint alig több mint egy év alatt 13 ezer család otthonteremtését segítette a falusi CSOK, amely egyúttal hozzájárult 900 olyan kistelepülésének a növekedéséhez is, ahol korábban csökkent a lakosság létszáma.

A falusi CSOK használt lakás és ház vásárlására és korszerűsítésére és/vagy bővítésére, valamint a meglévő ingatlan korszerűsítésére és/vagy bővítésére használható fel tanyán, birtokközponton vagy a megjelölt kistelepüléseken. Három gyermek után már akár 10 millió forint állami támogatás is igényelhető.

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint mivel a koronavírus-járvány miatt számos cég megengedte az otthoni munkavégzést az alkalmazottaknak, sokak számára csalogatóvá vált, hogy kiköltözzenek a nagyvárosok agglomerációjába.

A vállalatok rájöttek arra, hogy a meglévő kollégák ugyanazt a munkát képesek elvégezni otthonról is, mint amit korábban az irodából, ráadásul az asztalukat nem kell fenntartani, ezzel spórolni is tudnak. A másik oldalon ez az élethelyzet pedig azt eredményezi, hogy sokan már nem Budapesten vagy más városokban, hanem kisebb településeken néznek új ingatlanokat

– értékelt a szakértő.

Hozzátette, a legtöbben ráébredtek arra, hogy az agglomerációból is ugyanúgy tudnak dolgozni, ráadásul heti kétszer is elegendő bemenni a városba.

A kisebb településeken nincs tömeg, kevesebb emberrel kell érintkezni, ami a járványhelyzetben nem mellékes, ugyanakkor a feladatokat ugyanolyan hatékonyan meg tudják oldani otthon a számítógép előtt ülve, mintha bent lennének a munkahelyükön. És ha már vidékre, falura költöznek, akkor bejön a képbe a falusi CSOK is

– mondta Gadanecz Zoltán.

A GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint megkérdőjelezhetetlen, hogy a falusi CSOK-nak lesz piaca az elkövetkező időszakban.

Mi is azt érezzük, hogy az érdeklődés egyre nagyobb, de egyelőre nem jelentős az igénylők száma.  A falusi CSOK ugyan még kevésbé elterjedt, de abszolút látjuk rá az igényt. Az év hátralévő részében és 2021-ben egészen biztosan lényegi emelkedést fogunk tapasztalni a kedvezményt igénybe vevő vásárlók számában

– zárta gondolatait.

Kiemelt képtó: Ötvös Sándor

Íme a világ két legrövidebb nevű faluja
Holtversenyben elsők: mindkettő egy betűből áll.
Olvasói sztorik