Életmód

Almát, körtét és szőlőt oszt ingyen a csókakői polgárőr

A környéket járva a környezetre káros használt étolajat is gyűjti.

A jó példa ragadós, és milyen jó, hogy ez így van. Nemrég számoltunk be arról, hogy egy nógrádi faluban ingyen osztott almát egy család. És ugyan ezt a nemes gesztust láthattuk egy bakonyi településen is. Most pedig Csókakó váránál futottunk bele egy fotóba, ahol a túrázóknak kedveskedtek gyümölccsel.

Itt el is értük az adományozót, aki a Csókakő Polgárőr Egyesületben is önkénteskedik, a várban dolgozik és a helyi lakosoknak körtét, szőlőt is oszt a kertjéből.

Ezekben a vírustól veszélyes napokban a legjobb, amit tehetünk, az ajándékozás

– vallja Fináncz Imre, akinek kertjében négy almafa is terem, van körtefája és a szőlő is érik már javában. Elmondása szerint, amit nem fogyaszt el családjával, azt a gyümölcsöt minden évben elajándékozza. A helyi lakosok jöhetnek hozzá az Ezerjó utcába, és akinek szüksége van rá, vihet az épp termő gyümölcsből.

Mint mondta, olyan drága a gyümölcs, hogy nem mindenki jut hozzá rendszeresen, innen is jött az ötlet, hogy a rászorulóknak felajánlja a kertjének terméseit .

Sajnos be kellett vezetni mennyiségi korlátot, mert volt egy jelentkező 15 kiló almára, de kiderült, hogy zöldségesként keresi a kenyerét, és ezt az utat nem tartottam tisztességesnek

– mesélt egy keserű tapasztalatról is a polgárőr, aki hozzátette, hogy 1-2 kilóig bárki jöhet hozzá nyári- vagy zöldalmáért. A körte már elfogyott, de a szőlőből is válogathatnak majd a családok.

Fináncz Imre nemcsak adományoz, hanem gyűjt is. Méghozzá használt étolajat. Polgárőrként járja a környéket és elszállítja a környezetre káros anyagot.

Ahogy írtuk, a példa ragadós, tapadjunk hozzá minél többen!

Fotók: Fináncz Imre

Amikor találkozik az önzetlenség és a jó lélek
Tégy jót a világgal, és két embert teszel boldoggá: azt, akinek adsz és saját magadat.
Innováció és környezetvédelem kéz a kézben jár a német fővárosban. Berlin sokat tesz azért, hogy klímabarát, innovatív, élhető célponttá váljon, és az eddig elért eredményeit nem rejti véka alá. Turistaként számtalan egyedülálló programot kínál fenntarthatóság témában.
A magyar ember szívéhez legközelebb álló folyó a Duna – ezzel talán minden magyar egyetért. Tudjuk, hogy a németországi Fekete-erdőből ered, de vajon ismerjük-e azokat a német városokat, amelyeken mondhatni még fiatal folyóként áthalad? Ha úti célnak Regensburgot jelöljük ki, akkor nemcsak a folyó növekedésének, hanem a magyar és európai történelemre hatással bíró események helyszínének is nyomába eredhetünk.