Életmód

Medvepásztor: a volt milliárdos a világ legjobb munkáját találta meg Székelyföldön

A napokban megjelent egy könyv. Egy a sok közül. Még érződik példányain a nyomdagépek illata, de egyben mindegyiktől különbözik. Medvepásztorról szól. Ilyen kevés van a világban, ám ha a medvepásztor történetesen magyar, és Székelyföldön él barátságban a medvékkel – az mindenképpen kuriózum.

Amennyiben csupán a könyv borítóján olvasható gondolatot kapja inspirációnak az ember, bizonyára már az is felkelti az érdeklődését.

Az egykori dúsgazdag világutazó életveszélyes betegségéből felépült ugyan, de mesés vagyona köddé vált. Tékozló, élvhajhász életét feladva Székelyföldön, a Bodoki-havasokban lelte meg a boldogságot. Egyszerű pásztor ő, a medvék pásztora.

A medvepásztor és a szerző Szin János, a könyv címe stílszerűen: Medvepásztor.

Önmagában a medvepásztori lét, a természet nyújtotta kiegyensúlyozott, nyugodt és boldog élet is kíváncsivá teheti az embert, Szin János esetében pedig az az út is, ami a Bodoki-havasokig vezetett.

Mennyország

A szentesi férfi sikeres vállalkozásainak köszönhetően fényűző életet élt a kétezres évek elején: százhektáros birtok, mesés otthon, három luxusautó, fedett medence, lőtér, lovak, méregdrága belga és angol vadászkutyák. Vadászat a világ számos egzotikus országában, szilveszter Mexikóban.

Pokol

2002-ben, 34 évesen agydaganatot diagnosztizáltak a sikerembernél. Átlagos hívőként – aki csak akkor fordul az Úrhoz, amikor bajban van – alkudozni kezdett Istennel: mindent feláldozna, csak még élhessen egy kicsit, láthassa felnőni a gyerekeit. Megműtötték, a tumor jóindulatú volt, meggyógyult. 2009-ben aztán végleg becsengettek a milliárdosnak, az egész vagyona elúszott. Az alku valóra vált.

Boldogság

Szin János ekkor készített egy listát azokról a dolgokról, melyeket meg kívánt valósítani, mert pontosan meg akarta tervezni a jövőjét. Ráébredt: az életnek a szépsége az, hogy nem tudjuk, mi történik holnap.

A holnap pedig akkor jött el, amikor kiköltözött Erdélybe, Tusnádfürdőre. Böjte Csaba ferences szerzetes gyermekotthonában lakott fél évig, ahol az atya ötletére medvelesek építését álmodták meg. Az első 2017-ben Tusnádfürdőn, a második 2018-ban a Szent-Anna tó közelében készült el, Szin János pedig a medvék pásztoraként azóta is fogadja és kalauzolja a turistákat. Ma már nem fogna fegyvert a kezébe, nem lőne egy állatra sem.

Jól tudja, a pénznél fontosabb a boldogság, ő pedig az erdélyi lankák ölelésében megtalálta azt. Ma nem aggódik a pénz miatt, sokkal inkább a medvék érdeklik, akiknek egyetlen ellensége az ember és a civilizáció. Imádja Székelyföldet, imád a medvék között élni, imádja, amit csinál. Úgy érzi, övé a világ legjobb munkája.

Eddig sem volt titok az Ön élete, melyet könyvében most „kerek egészbe” rendezett. Mi motiválta?

Valójában a medvelesekben és környékén átélt kalandjaimat szerettem volna megosztani, ám barátaim meggyőző tanácsaira hallgatva úgy döntöttem, őszintén leírok mindent eddigi életemről. A könyvben az olvasókat a legapróbb részletekig beavatom abba, hogyan gazdagodtam meg, hogy veszítettem el mesés vagyonomat és szegényedtem el, valamint azt is, hogy éltem túl fiatalon egy agydaganatot.

Mégsem egy tipikus életrajzi könyv született.

Így igaz. Életemnek azok a történetei olvashatók benne, melyek motiváltak a könyv megírásában. Murányi Sándor író barátom családtagokkal, ismerősökkel, barátokkal készített interjúkat a velem való viszonyukról, a rólam kialakított véleményükről, melyek a könyv értékes részei. Ezek egészülnek ki saját meséimmel, amiket az én látásmódomban írtam gyermekemnek.

Facebook oldalán olvasható, hogy a könyvvel jótékonykodik is.

A Medvepásztort ajándékba adom azoknak, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy megvásárolják, akik hozzám hasonlóan nehéz helyzetbe kerültek, vagy betegségük nem engedi, hogy megvásárolják. Úgy fogalmaztam, ha csak egy embernek is segíthetek vele, már megérte. Ettől azonban a könyv megjelenése óta eltelt néhány napban is jelentősen nagyobb a rászorulók száma. Könyvem vásárlóinak is felajánlottam egy 10 ezer forint értékű, korlátlan ideig felhasználható és szükség esetén átruházható medveles ajándékutalványt, amit a medveles programjaira – medveles és terepjárótúra, vagy négynapos kirándulás – lehet beváltani foglaláskor.

Milyen a medvepásztor boldogsága?

Megjártam a mennyországot és a poklot, mire a boldogságot megtaláltam itt az erdélyi hegyek között. Gyerekkoromban arról álmodoztam, hogy vadőr leszek és egy kis kunyhóban élek majd. Ez az álom annyiban változott, hogy a medvék a barátaim, és itt, a hegy tetején, távol a külvilág zajától minden igényt kielégítő körülmények között élek, és nem is vágyódom máshová.

A könyv megrendelésének lehetőségéről IDE KATTINTVA vagy Szin János Facebook oldalán található bővebb információ.

Kiemelt kép: Benjamin Munoz

Tusnádfürdőn már az utcán is szabadon sétálnak a medvék
Emberekre támadnak és állatokat ölnek az elszaporodott nagyvadak Erdélyben.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik