Életmód

Tombol a járvány, de Lappföld megmentené a karácsonyt

A Mikulás plexifal mögött dolgozik, manói távolságtartás mellett és maszkban készítik az ajándékot. Az idei karácsony egyre közelebb van, Lappföld turisztikai szolgáltatói pedig szeretnék megmenteni az ünnepet függetlenül attól, hogy a tavalyi rekordok után idén alig fogadtak látogatót, írja a CNN.

Rénszarvasok között mesés a tél a hó és fagy birodalmában
Ilyen, amikor gyerekkorunk álma a szemünk előtt kel életre.

A remény megmaradt, ugyanis a finn kormány által bevezetett intézkedések értelmében november 23-tól Európából bárki beléphet karanténkötelezettség nélkül az országba 72 órára. A turistáknak negatív koronavírus-teszttel kell rendelkezniük a beutazást megelőzően. Aki hosszabb ideig maradna, arra egy második teszt és izoláció vár.

A karácsony természetesen nincs törölve. Ez az év más lesz, mint a többi, de biztos vagyok benne, hogy azok a turisták, akik eljutnak ide, jól fogják érezni magukat

– mondta Sanna Kärkkäinen, a Visit Rovaniemi turisztikai vállalat vezérigazgatója.

Fotó: Sauli Koski/Novapix/Leema/AFP

Lappföldön szakemberekkel egyeztetve alakítottak ki egy biztonságos utazási modellt, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy vendégeik egészségét ne veszélyeztesse a vírus.

72 óra nem sok Lappföldön

Kärkkäinen arról beszélt, mivel idén biztosan nem lesz túlzsúfoltság a városban a turistáktól, az embereknek attól sem kell tartaniuk, hogy a Mikulás műhelyében nem tudják tartani egymástól a távolságot.

Az alacsonyabb látogatószám lehetővé teszi, hogy az egészségügyi intézkedéseket megfelelően betartsuk, de a szolgáltatások színvonalát is fenntartsuk

– mondta.

A belföldi turisták közül egyébként már sokan felfedezték a Mikulás otthonát, és a tapasztalatok szerint mindenki életre szóló élménnyel tér haza.

Fotó: VW PICS/Universal Images Group via Getty Images)

Mindazonáltal Kärkkäinen tisztában van vele, hogy a karanténszabályok miatt sokan inkább nem indulnak majd idén útnak.

72 óra nem sok idő Lappföldön. Általában 3-4 napra érkeznek az emberek. Mi mindig azt szeretnénk, hogy az emberek jól érezzék magukat nálunk és teljességében felfedezzék a várost, ami hosszabb tartózkodást igényel

– értékelt.

A szolgáltatók ennek ellenére számos programmal, például szánkózással és kutyaszánozással készülnek, de az északi fényt is lehetőségük lesz megtekintenie az érdeklődőknek.

Idén online lehet Mikulást rendelni

Alistair McLean, a régióba kirándulásokat szervező The Artisan Travel Company utazási iroda igazgatója arról beszélt, lenyűgöző, ahogy Finnország alkalmazkodik a helyzethez.

A finn kormány rendkívül szorosan együttműködik a lappföldi turisztikai szereplőkkel annak érdekében, hogy megtalálja az egyensúlyt a járvány terjedésének megakadályozása és az iparág működtetése között

– fogalmazott.

Mivel Lappföldön számos szabadtéri kikapcsolódási lehetőség van, könnyebb a távolságot is megtartani egymástól, miközben jellemzően azok társaságában van az ember, akikkel az országba érkezik.

Nem garantálhatjuk, hogy a Mikulás és a krampuszai nem viselnek majd maszkot. De hisszük, hogy mivel mindenkinek sikerült alkalmazkodnia az új normálishoz 2020-ban, egy emlékezetes, varázslatos vakációt tölthet el nálunk év végén

– tette hozzá McLean.

Fotó: Jonathan NACKSTRAND / AFP)

Európa-szerte egyre több szolgáltató készül arra is, hogy idén személyesen sehol nem lehet ott a Mikulás, ezért online kapcsolják majd őt a gyerekeknek. Van olyan cég, akiknél egy 10 perces beszélgetést lehet lefoglalni a Mikulással és egy krampuszával, aki körbevezeti őket a műhelyen.

Lapföldön már most elkezdtek készülni a 2021-es szezonra, sokan a foglalásokat is átrakták egy évvel későbbre. Az biztos, hogy ha a koronavírus-járvány addigra véget ér, hatalmas lesz majd az érdeklődés.

Rovaniemi városában, ahol még az utcák is rénszarvas alakot formálnak, szintén úgy számolnak, hogy 2021 nagyon erős év lesz turisztikai szempontból.

Egyelőre csak azt tudják remélni, hogy a kormány nem szigorít tovább, és ha kisebb tömeggel is, de meg tudják tartani a karácsonyt. Mert a szeretet ünnepét törölni igazságtalanság lenne az élettől.

Kiemelt kép: Getty Images

Mikulásruhába öltöztették a szekszárdi kórház újszülötteit
A látványtól az édesanyák és a látogatók is meghatódtak.
Olvasói sztorik