Mozaik

Rénszarvasok között mesés a tél a hó és fagy birodalmában

Ilyen, amikor gyerekkorunk álma a szemünk előtt kel életre.

A mesék téli birodalma Finnországban, annak is az északi részén, Lappföldön kel életre. Mintha a hókirálynő országába tévednénk, így érezhetünk, megpillantva a csodaszép tájat, a fehér melengető fagyosságát, Bár ez paradoxonnak tűnhet, de mégsem az, hisz a szívünket és a lelkünket felmelegíti a látvány.

Kalandos utazás egy valóságos mesevilágban

Fotó: Csernuszki Célia

Rovaniemiben, a Mikulás földjén földjén barangolt nemrégiben Csernuszki Célia, és itt élte meg a tél egyedülálló csodáját. A várostól pár száz méterre, a Santa Claus Village-től, vagyis az igazi Mikulás házához közeli, a természetbe olvadó faházban szálltak meg családjával: párjával és gyermekükkel töltötték el itt az időt, egy percig sem unatkozva, ahogy az a csodás képekből is kiderül.

Rovaniemi

A finnek úgy tartják, hogy a Mikulás Rovaniemiben lakik. Otthona, a város központjától nyolc kilométernyire található Santa Park, a helyi repülőtér közelében. A várostól keletre emelkedő Ounasvaara kiemelkedésen található az Ounasvaara Síközpont. A kiemelkedésen találták meg a környék legrégebbi emberi településeinek maradványait.

Fotó: Csernuszki Célia

Megnéztek egy jégszobrokkal teli hatalmas iglut, ettek finom finn lazaclevest, megkóstolták a finnek hagyományos desszertjét, ami bogyós gyümölcsökből és pudingból, tejszínből készül. Persze az igluba is jól felöltözve kell bemenni, hisz az ottani benti hőmérséklet nemigen haladja meg a nulla fokot.

Fotó: Csernuszki Célia

A rénszarvas szán és a huskyk vontatta kutyaszán kötelező annak, aki itt tölt el néhány napot.

Fotó: Csernuszki Célia

Kipróbáltuk a rénszarvas szánt is, ami egy 35 perces út volt, sőt a husky fogatot is. Mindkettő leírhatatlan és felejthetetlen élmény

– mondta érdeklődésünkre Célia.

Galéria
Fotó: Csernuszki Célia

A Santa Claus Office, vagyis prózaian fogalmazva a Mikulás hivatalos irodája a gyerekek kihagyhatatlan programja, ahol is mosolyognak, majd fotót készítenek róluk Joulupukkival, az igazi Mikulással, ráadásul egy kis csomagot is kapnak a télapótól.

Hóember vigyázza a Mikulás házát

Fotó: Csernuszki Célia

Az időjárást mostanában az északi féltekén, a sarkkörön sem mindig a farkasordító hideg jellemzi. Céliáéknak is szerencséjük volt, hisz éjszaka sem csökkent -10 fok alá a hőmérő higanyszála, napközben pedig nulla és 3 fok közötti volt a hőmérséklet, így a csodás kalandokat nem fogvacogtatva élték át, bár ilyen meseszép környezetben az sem lett volna különösebb próbatétel.

Kiemelt kép: Csernuszki Célia

Mesevilágot festett a tél a Pilisben
A Pilis az egyik legszebb tájegységünk, télen is csodákat rejt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik