Fókuszban a rövid élelmiszerláncok kialakítása Európában

Napjainkban az Európai Unió országaiban egyre nagyobb figyelmet kapnak a helyi gazdaságok, a helyi termékek, melyek által a tudatos vásárlás és a minőségi élelmiszerek beszerzése és fogyasztása a mindennapok részévé válhat.
Kapcsolódó cikkek

Az Európai Unió Horizont 2020 Kutatási és Innovációs (H2020) keretprogramja támogatásával valósul meg a SmartChain-projekt (Okos megoldások a rövid élelmiszerláncokban) melynek fő célja, hogy felgyorsítsa a változásokat az együttműködés alapú rövid élelmiszerláncok irányába, valamint bemutasson újszerű modelleket és gyakorlati megoldásokat, amelyek elősegítik az európai agrár-élelmiszer rendszer versenyképességet és annak fenntarthatóságát.

A konzorciumot 43 partner alkotja 7 EU és 2 szerződéses országból. A projektben Magyarországról a Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete partnerként vesz részt

– tájékoztatott dr. Kujáni Katalin, a Kislépték Egyesület rövid élelmiszerlánc (REL)-szakértője.

A projekt hozzájárul a Kislépték eddigi munkájához és célkitűzéseihez, hogy minél jobban elterjedjen a REL Magyarországon és minél több új REL csatornát tudjanak használni a magyar kisgazdaságok.

Munkánk részét képezi olyan magyar esettanulmányok készítése és gyűjtése, amelyek jó példaként ismerhetőek meg a nemzetközi projekt partnerei, és a rövid élelmiszerláncokhoz csatlakozni kívánó hazai érdeklődők számára, ugyanakkor bemutatnak már működő és Magyarországon is bevezethető európai mintákat

– említette a szakember.

Műhelymunkájuk és előadásaik során minden alkalommal központi szerepét kap a SmairtChain-projekt célkitűzéseinek, eddig elért eredményeinek, a bevált gyakorlatoknak, a programhoz történő kapcsolódás lehetőségeinek és az együttműködések kialakítási folyamatának megismertetése.

A Kislépték egy olyan HUB-ot, azaz tudásátadási központot hozott létre a projekt keretében, amely a nemzetközi jó gyakorlatokat segíti beszerezni, gyűjteni és eljuttatja azokat a hazai termelők, fogyasztók, piacszervezők, vidékfejlesztők és a döntéshozók számára. Az a platform az információcserét is lehetővé tesz. Célunk, hogy a 9 európai HUB összekapcsolódjon, segítsük egymás munkáját. Például ha van egy olasz jó gyakorlat, az jusson el  a magyar és a szerb termelőhöz is, illetve ha van felmerül egy olyan kérdés, miként oldják meg  a nyugta adást a francia piacokon, azt megkérdezhessük, és az ottani gyakorlatot megismertessük a hazai őstermelőkkel, kistermelőkkel

– fűzte hozzá.

A Kislépték Egyesület mindezekkel kívánja képviselni és erősíteni a kistermelők érdekeit, hogy az eddig csak laza keretek közötti civil és szakmai partnerségek szoros együttműködéseket eredményezzenek a fenntartható helyi gazdasági kezdeményezések és piaci helyzetük erősítése érdekében.

A SmairtChain-projekt céljainak magyarországi alkalmazása mindenképpen erősítheti  a helyi gazdaságok és rövid élelmiszer-láncok jogi és működési feltételeinek javulását. A termékek helyben történő értékesítése alacsonyabb környezetterheléssel járhat, amely elősegítheti az Európai Unió környezetvédelmi célkitűzéseinek megvalósulását, továbbá nemzetközi jó gyakorlatok megismerése a helyi élelmiszer-előállítást és feldolgozást, végeredményében a helyi gazdaság fejlődését is előmozdíthatja

– összegzett dr. Kujáni Katalin.

A projekt az Európai Unió Horizont 2020 KUTATÁSI ÉS INNOVÁCIÓS (H2020) keretprogramja támogatásával valósul meg.

Szponzorált tartalom

A cikk a Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete támogatásával készült.