Életmód

Alzheimer: Oscar-díjra jelölhetik a gyógyíthatatlan kórról szóló magyar dokumentumfilmet

A betegség, melytől a pénz, a hatalom és az ismertség sem ment meg senkit. Nincs ellene csodakrém és csodagyógyszer sem.

Kollár István győri filmes öt éve kezdte el az Alzheimer-kórról készülő dokumentumfilm forgatását, miután édesanyját megtámadta a betegség.

A filmet az év elején országszerte bemutatták a nagyközönségnek, s bár a koronavírus-járvány miatt a mozik bezártak, sok helyen bemutatta a filmet és beszélgetőesteket tartott az érintettekkel, hozzátartozókkal és érdeklődőkkel, írta a Kisalföld.

A gyógyíthatatlan betegség, ami bárkit elérhet
Magyar dokumentumfilm mutatja be az Alzheimer-kórt, melyben az ember szépen, lassan elfelejt mindent.

Kollár István meglepő telefonhívást kapott november 8-án: a Nemzeti Filmintézettől keresték, mert az Alzheimert szeretnék az Oscarra jelölt magyar filmek hazai listáján látni. A jelölés első fordulója november végén zárul.

Először az dől el, méltó-e a film arra, hogy Magyarországot “képviselje” az Oscar-gálán. Ezt követően az amerikai filmakadémia választ jelölteket az Oscar-díjra több kategóriában.

Szerintem egy betegségről szóló dokumentumfilmnek, ami félig ismeretterjesztő, helye van a listán, főleg egy ilyen őrült 2020-as év után. Több esélyt látok idén egy dokumentumfilmben, mint egy vígjátékban. A Covid a jelenkor problémája, ami egyszer megoldódik. Az Alzheimeren viszont nem leszünk túl, mert nincs ellenszere. Nem tudjuk, mi ez, a betegek száma viszont egyre csak nő. Nagyobb hangsúlyt kellene kapnia egy ekkora problémának, mint a jelenkor aktuális járványának

– nyilatkozta a portálnak a rendező, aki saját költségén készítette el az Azheimer című dokumentumfilmet.

Alzheimer-kór

Az Alzheimer-kór szinte minden családot érint, és a betegek száma 5 évente megduplázódik a világban. Ettől a betegségtől a pénz, a hatalom, az ismertség sem ment meg senkit. Nincs ellene csodakrém és csodagyógyszer sem. Az a legdurvább benne, hogy az ember szépen, lassan elfelejt mindent.

Kollár István nem akarta versenyeztetni a filmet, hiszen nem is versenyfilmnek készült se kategóriájában, se stílusában, de termésszetesen örül, hogy a szakma felfigyelt az alkotásra.

Hamarosan egyébként befejezik a film angol nyelvű változatának elkészítését is.

Kiemelt kép: Pixabay

Alzheimer: országjárásra indul a gyógyíthatatlan kórról készült film
A Cinema City országosan is műsorra tűzte az év egyik legjobban várt dokumentumfilmjét.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik