Életmód

A gyógyíthatatlan betegség, ami bárkit elérhet

Magyar dokumentumfilm mutatja be az Alzheimer-kórt, melyben az ember szépen, lassan elfelejt mindent.

A betegség, mely félelmetes gyorsasággal terjed a világban. Betegség, amit mindenki elkaphat, ami elől nincs menekvés. A betegség, amire nincs gyógyszer és gyógymód, amire az orvostudománynak ma nincsenek válaszai és megoldásai. Betegség, melynek folyamatában az ember elfelejt mindent, gondolatai elvesznek.

Fotó: Pixabay

Alzheimer-kór: a betegség, ami 2015-ben még nem szerepelt az első tíz halálok között, ma viszont bőven belül van a top 10-es listán.

Az Alzheimer-kórra, a memóriazavarral és a magasabb agyi funkciók fokozatos leépülésével és végül teljes elvesztésével járó betegségre az első leírása óta eltelt több mint egy évszázad alatt sem tudtak kutatók ezrei hatékony terápiát kitalálni

– összegzett hónapokkal ezelőtt dr. Palotás András orvos, a betegség egyik hazai kutatója.

Ahogy utalt rá, eleddig egy szakembernek sem sikerült megtalálnia az Alzheimer-kór ellenszerét. Feltételezések ugyanakkor gyakran napvilágot látnak: kutatók egy csoportja élő mohával kezelné a kórt, mások a kávéfogyasztásban is látnak fantáziát a betegség elleni küzdelemben. Akadnak, akik a kreatív munkában vélik az ellenszert, és vannak, akik tánccal és kertészkedéssel előznék meg a végzetes kór kialakulását.

Robotkutya segíti a demenciában szenvedőket
Nagyon interaktív, csóválja a farkát, reagál, ha szólnak hozzá.

Bárki és bármit is állít, a tényeken nem változtat: a 21. század egyik leggyorsabban terjedő népbetegsége az orvostudomány jelenlegi ismeretei szerint gyógyíthatatlan, és ma éppúgy rengeteg áldozatot szed, mint a rák, vagy anno a pestis. Mivel a betegség előfordulása egyre gyakoribb a családokban, ezáltal egyre több ember és közösség napi témái közé tartozik a kérdés.

Kollár István győri filmes öt éve kezdte el az Alzheimer-kórról készülő film forgatását, miután édesanyját megtámadta a betegség. Az ATV Heti Napló című műsora a film kapcsán megrázó riportban foglalkozott a betegséggel, a lényegre fókuszálva: hogyan kell bánni azzal a családtagunkkal, aki már senkit nem ismer fel, és a saját nevére sem emlékszik? Miként hatalmasodik el a betegség az emberen, és van-e megoldás?

Speciális fotóskönyv segíti az Alzheimer-betegek gondolkodását
Fotók, melyek nem csupán élményt nyújtanak. Emlékezni is segítenek!

Az utolsó kérdésre a legegyszerűbb a válasz: nincs megoldás. Mint a riport felvezetőjében elhangzott, ez olyan félelmetes betegség, amit mindenki elkaphat, gazdag és szegény, férfi és nő is, sovány és kövér is. Nincs rá gyógyszer és nem tudni, mi okozza.

Az Alzheimer-kór szinte minden családot érint, és a betegek száma 5 évente megduplázódik a világban. Ettől a betegségtől a pénz, a hatalom, az ismertség sem ment meg senkit. Nincs ellene csodakrém és csodagyógyszer sem. Az a legdurvább benne, hogy az ember szépen, lassan elfelejt mindent

– nyilatkozta a riportban dr. Menyhárt Miklós orvos, Alzheimer-specialista.

Az sem örömhír, hogy a kór a tapasztalatok szerint ma már 50-60 éves korban is jelentkezhet, az orvos-specialista szerint 80 év fölött 30 százalék esélye van támadásának.

A beteg először a rövidtávú emlékeket felejti el, majd a régieket, mígnem bekövetkezik a teljes emlékezetvesztés, amikor példának okáért már a nevét sem tudja, nem tud írni és olvasni, majd képtelen önmaga ellátására. Így ugyan akár 15-20 évig még élhet az ember, de minden napja rosszabb és rosszabb lesz.

Ma Magyarországon gyerekcipőben jár mind orvosszakmailag, mind ellátás tekintetében, mind segítség- és információnyújtás terén az Alzheimer-kór kutatása, kezelése.

A film készítője, Kollár István 5 éve döntötte el, hogy tabuk nélkül mutatja be a kórt. Három országban forgatott, közel 100 interjút készített, és gyakorlatilag önerőből készítette az alkotást.

Az Alzheimer című dokumentumfilmet nem csak a betegségben érintetteknek szánjuk. Azt szeretnénk, ha mindenki látná, mindenki tanulna abból, amit lát. Segítünk azoknak, akik nem tudják, kihez fordulhatnak, akik nem ismerik a betegséget, akiknek fogalmuk sincs, hogy milyen ennek a betegségnek a lefolyása. De elsősorban azt szeretnénk láttatni, hogy az emberi élet, az emlékek, az értelem, a személyiség mennyire múlandó

– olvasható a film weboldalán.

Alzheimer: film tabuk nélkül

A filmben megszólal több hozzátartozó, könyvek szerzői, orvosok, főorvosok, akik úttörő szerepet játszanak hazánk Alzheimer-kutatásában és orvoslásában. Bemutatják azt az orvost is, aki elindította az Alzheimer Klubokat Magyarországon, és aki Franciaországban magas szinten foglalkozik Alzheimeres betegekkel, itthon pedig orvosokat képez. Megismerhetjük az egész világ számára példaértékű francia szociális rendszert, valamint a magyar civil kezdeményezéseket. Megszólalnak a pszichiátria, neurológia jeles képviselői, szó lesz az otthoni és intézményi ápolás különbségeiről, a magyar és nyugati diagnosztika különbségeiről.

Az Alzheimer című dokumentumfilm zártkörű díszbemutatójára 2020. január 20-án a budapesti Westendben kerül sor. Az alkotók bíznak abban, hogy az érdeklődők és családtagjaik betegsége révén az érintettek a magyar mozikban is mielőbb megtekinthetik az alkotást.

Az utolsó szó jogán

Cikkünk megjelenése előtt néhány órával osztotta meg gondolatait a film készítője a Facebookon, mely nélkül talán nem is lenne teljes írásunk.

Remélem, hogy értő fülekbe tudjuk súgni (kiabálni), hogy gond van. Kövessük a nyugatot, kezdjünk el tenni valamit, mert baj lesz. Nem csak Alzheimer-ügyben, hanem úgy általában. Az idősekkel való méltóságteljes bánásmód nem csak az idősekről szól, hanem a hozzátartozókról, a következő generációt képviselő gyerekekről és egy ország emberségéről és kulturáltságáról. Véleményem az, hogy nagy bajok vannak itthon. Az egészben a vicc az, hogy én nem milliárdokért sírok, hanem csak a szinte pénz nélkül megvalósítható hozzáállás változtatásáról

– írta Kollár István.

Kiemelt kép: Pixabay

Okos fűszerek, amik serkentik az agy működését
Ezek a fűszerek nem csak ízesítenek, hanem frissen tartják az agyunkat is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik