Életmód

Jó hatással van az egészségre a mindennapi teafogyasztás

Heather Barnes/Unsplash
Heather Barnes/Unsplash
A tea az egész világon népszerű forró ital, és nem csupán az íze miatt fogyasztják.

Ha hiszed, ha nem, a teát nem csak azért érdemes inni, mert isteni finom forró ital. Egyre több kutatás bizonyítja – és saját példánkból is jól tudjuk – hogy számtalan egészségügyi hatása is van.

Így méregtelenítsünk ősszel gyógyteákkal
A csalánlevél és diófalevél a két legelterjedtebb gyógynövény, ha tisztításról van szó.

Tudtad például, hogy napi három vagy több csésze tea elfogyasztása jobb, mint ugyanannyi vízé? A tea ugyanis olyan antioxidánsokat tartalmaz, amik fokozzák a test egészségét, ugyanakkor természetesen a hidratálásban is segítenek.

Marco Secchi/Unsplash

A teafogyasztás fő egészségügyi előnyei

A tea csökkenti a szívbetegségek kockázatát
A  tea tágítja az ereket,  ezzel javítja, szabályosabbá teszi a véráramlást. Csökkenti a vérrögök kockázatát, kisebb az esélye az érszűkületnek is. A tea tartalmaz antioxidánsokat, úgynevezett „flavonoidokat” is, ezek pedig lassíthatják a szívbetegségek kialakulását, csökkentik a magas vérnyomás kialakulásának esélyét és kockázatát.

Hidratálja a testet
Bár a víz az elsődleges folyadékunk, amiből minimum 2 liter a napi ajánlott adag, a teaivás ugyanolyan hasznos lehet. Bár sokan kerülik magas koffein tartalma miatt, a tea kiválóan hidratál, ezért érdemes fogyasztani edzés, vagy fárasztó munka után. Amellett pedig, hogy hidratál, még finom is.

A tea megakadályozza a fogszuvasodást 
A rendszeres teafogyasztás megerősítheti a fogakat és csökkentheti a fogszuvasodás kockázatát. A katekinek jelenétének köszönhetően fertőtlenítő és antibakteriális hatása van. Nagyszerű fluoridforrás, ami megerősítheti a fogzománcot. Hasznos az ínybetegségek ellen.

A memória teljesítményét növeli
Sok tudós úgy véli, hogy bizonyos teafajták, például a zöld tea, igen jó hatással vannak az agy memóriasejtjeire, és védelmet nyújthatnak a demencia és akár az Alzheimer-kór kialakulása ellen is. Nem csoda, hogy az idős emberek annyi teát isznak. Vannak kutatások, amikből az derült ki, hogy azok agya, akik rendszeresen isznak teát, jobb állapotban van, jobbak az idegi kapcsolatok és jobb a kapcsolat az agyterületek között, mint a nem teázók esetében.

A rák ellen is felveszi a harcot
A zöld teáról egyre inkább bebizonyosodik, hogy olyan antioxidáns polifenolokat tartalmaz, amik sikeresen pusztítják a rákos sejteket úgy, hogy az egészséges sejteket nem károsítják. Az eddigi kutatások biztatóak például a mell- és a prosztatarák kialakulásának megakadályozásában, illetve a rákos sejtek elszaporodásának megelőzésében.

És még karcsúsít is
Egyes tanulmányok szerint a rendszeres teaivás elősegítheti a testzsír csökkentését azáltal, hogy felgyorsítja a kalóriaégetést. Az egyértelműen biztos, hogy kevésbé hízlal, mint cukros üdítőket kortyolgatni.

TeaCora Rooibos/Unsplash

A tea pozitív hatásait már felsoroltuk, most nézzünk néhány teafajtát.

Zöld tea
A fent említett számos egészségügyi előny mellett a zöld tea a máj teljesítményét is javítjat. A tea polifenol tartalmának köszönhetően hatásos ízületi gyulladára, hólyaggyulladásra. Sőt, a zöld tea flavonoid tartalma miatt képes csökkenteni az esélyét az allergia kialakulásának is. Legelőnyösebb, ha levelekből főzzük és nem filterből. Ízesebb éa az antioxidáns tartalma is nagyobb.

Fekete tea
A fekete tea illatos és ízletes forró ital, ami nagy mértékben képes megemelni az energiaszintet. Emellett egészségügyi bónuszokkal is rendelkezik. Erős antioxidáns forrás, így kiválóan alkalmas a száj és az íny vírusainak megelőzésére, és napi 3 csésze tea fogyasztása a stroke esélyét is csökkenti. Bónuszként pedig a hajunkért is sokat tesz, ugyanis csökkenti a hajhullást és gyorsítja a haj növekedését.

Alice Pasqual/Unsplash

Gyógyteák
A gyógynövényteák igazából teát, vagyis a teacserje leveleit nem tartalmazzák, így a gyógyhatásaik nem a teának, hanem az egyéb gyógyfüveknek tulajdoníthatók.
Hazánkban is számtalan gyógytea használatos, rengeteg betegséget kezelnek kiváló hatásfokkal. A teljesség igénye nélkül sorolunk néhányat:

  • Stresszre, alvászavarra kiváló a macskagyökér tea.
  • Sok nőt érint a húgyúti gyulladás, melyre kiváló a cickafark tea. Ugyancsak ezt a teát javasolják menstruációs panaszok esetén is.
  • Idegerősítő, nyugtató tea készíthető a cickafark teából, amit kimondottan ajánlanak mindennapi használatra azoknak akiknek pajzsmirigy problémáik vannak.
  • Csalánból is készíthetünk teát, gyógyhatása rendkívüli. Jó reuma kezelésére, vércukorszint csökkentésre, vértisztításra, megakadályozza a prosztata rendellenes növekedését.
  • Akik régóta szeretnének babát, de nem akar sikerülni, fogyasszanak barátcserje teát. A barátcserjéből készült tea az egyik legjobb termékenység-növelő.
  • Hasmenéssel, gyomorhuruttal is sokan küzdenek a mindennapokban. Kiváló gyógytea lehet rá az apróbojtorjánból készült főzet.
  • Erős immunerősítő hatása van, de antidepresszánsként, nyugtatóként is megállja a helyét az orbáncfűből készült tea.

Számtalan gyógyteát sorolhatnánk még, ki-ki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet. Fogyassza mindenki a teát egészséggel!

12 kincset érő gyógy- és fűszernövény a hűvös napokra
A házi patika nélkülözhetetlen növényei, gyógyhatású, finom teák "ízfokozói" a hűvös napokon is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik