Életmód

Az idő is lelassul a piricskei erdő mesés házikójában

Facebook/Wild'in
Facebook/Wild'in

Minél egyszerűbben élni – ez vezérelte az erdélyi Csíkszeredán élő Kassay Csongort, amikor néhány éve tervezni kezdte hétvégi házát. A fiatalember szeretett volna egy olyan helyet megalkotni magának és a családjának, ahol lelassul az idő, ahol kikapcsolódhat. Így készült el a „dobozház” a várostól jó nyolc kilométerre lévő piricskei erdőben a Hargita lábánál, írta a liget.ro.

Rengeteget kutakodtam, hogy milyen lehetőségek és létformák léteznek. Nagyon megtetszettek a finn mökki nevezetű házikók a vadonban, melyekben teljesen egyszerű életmódot kínálnak. A piricskei ház a saját magam szórakoztatására és a családom részére épült meg

– mondta a portálnak Kassay Csongor.

A bámulatos építménnyel az egyszerű életet demonstrálta, ahol például a fűtéshez a gyufán és a fán kívül nem kell más eszköz. Itt nem kell például azzal foglalkozni, hogy télen jöjjön ki valaki leengedni a vizet, különben elfagy az egész rendszer. Mellesleg napelem biztosítja a ház energiaellátását.

Facebook/Wild’in

Az erdei lak egyetlen helyiség kevés bútorral. Kanapé, asztalként funkcionáló régi gyalupad, kályha, mosdótál, néhány konyhai eszköz. Egy létrán felmászva a galériára jut az ember. Ott egy hatalmas matrac, elfér az egész család rajta.

Képernyő is van, mely az erdőre néző óriási ablak. Egyszerű kényelem, talán nem is kell ennél több a kikapcsolódáshoz. Amikor a család kimegy a házhoz, teljesen más világba kerülnek.

Ez a ház se fogja megváltoztatni a világot, de az én világomat igen

– említette a családfő.

Facebook/Wild’in

Kassay Csongor úgy véli, ez a pár négyzetméter bőségesen elég az öttagú családjának, és fenntarthatóság szempontjából is optimális. A „dobozház” elkészítésekor az elemeket a saját műhelyében gyártotta le, a munkatársai rakták össze a falakat, a külső burkolatot egy régi japán faégetéses módszerrel kezelték.

Én azt szeretném, hogy valahogy az ember csupán az ittlétével érezze jól magát és fedezze fel, hogy az élet alapvető dolgai nem gombnyomásra történnek. Ha nyolckor kávézni akarsz, akkor hétkor fát vágsz, vizet hozol és tüzet raksz. Itt lelassul az idő. Itt a programod a puszta lét

– összegzett a kreatív apuka.

Ez is Erdély
Álomházakat épít rönkfából egy erdélyi mester
1100 méter fölött vágott fenyőket használ. Számára egy tökéletes rönkház kifaragása nem építkezés, hanem műalkotás.
Olvasói sztorik