Életmód

Egy izlandi szigeten áll a világ legmagányosabb háza

AFP
AFP

A világ legmagányosabb házaként emlegetik az izlandi Elliðaey szigeten álló birtokot. A terület egészen az 1930-as évekig lakott volt, de azóta senki nem él itt, írja a LADbible.

A rejtélyes épületről számtalan legenda kering, az egyik ilyen, hogy egy milliárdos vállalkozó húzta fel, hogy egy esetleges zombi apokalipszis idején legyen hova elvonulnia. Voltak olyan pletykák is, hogy egy fanatikusan vallásos szerzetes költözött ide, de olyan spekulációk is napvilágot láttak, hogy az énekes Björk tulajdonában áll és tárgyalásban áll az izlandi kormánnyal, hogy az egész szigetet megvásárolja.

Ehhez képest az igazság az, hogy a szigetet egy sok generációs család közel 300 éven át lakta, halászó-vadászó életmódot folytattak, de mivel nagyon távol voltak a civilizációtól, az utolsó lakók az 1930-as években elhagyták néhai otthonukat.

AFP

Ahogy telt-múlt az idő, egyre többen hallottak róla, hogy megannyi lunda él a sziget környékén, melyre Izlandon legálisan lehet vadászni függetlenül attól, hogy veszélyeztetett fajról van szó.

Így történt, hogy az 1950-es évek elején a helyi vadásztársaság épített egy kabint a szigeten, hogy a vadászati főszezonban legyen hol aludnia az ide érkezőknek. 

A sziget hajóval könnyen megközelíthető, majd kötélen kell felmászni a házhoz. A szigeten elektromos áram és vízvezeték sincs, ugyanakkor az egyetlen házban van egy szauna, amit a vízgyűjtő rendszer működtet.

Getty Images

És persze a megvásárolhatatlan tényező az maga a természet, hiszen az egész szigetről bámulatos kilátás nyílik a tájra.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik