Életmód

Folyamatos mozgásban van az ország leghosszabb hídja

MTVA Fotó/Molnár-Bernáth László
MTVA Fotó/Molnár-Bernáth László
Hanák Tímea, Európa első női hídmestere mesél a részletekről.

Hanák Tímea volt az első nő Európában, aki mindössze 27 évesen egy viadukt hídmestere lehetett, és immár 14 éve felel Magyarország leghosszabb hídjáért, a Kőröshegyi völgyhídért.

Kapcsolódó
2019-ben a Kőröshegyi Völgyhíd lett az év hídja Magyarországon
Tíz völgyhíd versengett az elismerésért.

A 88 méter magas építmény állapotának rendszeres vizsgálatán túl további 435 kisebb-nagyobb műtárgyért is felel a környéken. A Magyar Közút Zrt. napokban közzétett videójában a hídmester számos apró részletbe avatja be a nézőt a híddal kapcsolatban.

A hidon heti rendszerességel vannak ellenőrzések, esősebb időjárás után a híd vízelvezető-rendszerét is ellenőrzik. Negyedévente a saruk mérőléceit vizsgálják és olvassák azok állását, ezen kívül vannak félévente és évente elvégzendő kötelező ellenőrzések is, melyek biztosítják a híd zavartalan működését

– nyilatkozta a hídmester.

A híd szinte folyamatos mozgásban van.

A híd egyik végén található egy nagyon speciális elem, az úgynevezett dilatációs szerkezet, amely segíti a híd mozgását hőmérséklet-változás esetén.

Azok az elemek, melyeket ez a szerkezet vezényel, télen összemennek, nyáron kitágulnak, mozgásukban az időjárás függvényében akár több, mint tíz centiméter különbség is lehet

– mondta Hanák Tímea.

További érdekes részletek a videóban tekinthetők meg.

Kapcsolódó
Eltűnt a ködben Magyarország leghosszabb hídja
Extrém időjárási körülmények között kevesen látták eddig a viaduktot.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik