Virágzó vidékünk

Magányosan árválkodik a Dunában a történelem hírnöke

Fél évszázaddal ezelőtt még uszályok horgonyoztak a vízben álló monstrum mellett.

Esztergom közelében, a Prímás-sziget nyugati csúcsánál, a Dunában áll magányosan egy különleges, elhagyatott építmény, amely ma már csendesen magasodik a folyó fölé. Fél évszázaddal ezelőtt még uszályok horgonyoztak a vízben álló monstrum lábánál, ma legfeljebb a vízi túrák kajakosai, kenusai állnak meg a különös látnivaló, az egykori dunai szénrakodó kötélpálya állomása mellett, írja az I love Duna.

A dunai szénrakodót a Dorogi Szénbányák építtette, s a különleges konstrukció 1927-ben kezdte meg működését. A vállalat szállító és elosztó üzemegységének részét képező, a maga idején igen korszerűnek számító és hazánkban egyedülálló rendszernek az volt a célja, hogy a bányából 6 kilométeres kötélpályán érkező szenet a Dunán várakozó uszályokba közvetlenül berakodhassák. Az állomás eredeti funkciójában 1963-ig működött, akkor a kötélpályát leállították, majd a pályát és a berendezéseket elbontották

– olvasható a portálon.

Az 1994-ben létrejött Váltótér Alapítvány az épület művészeti hasznosítását tűzte ki céljául. Azóta az európai szinten is egyedülálló építmény köré egyfajta alkotóműhely létesült, de felújítására sajnos nem sikerült megfelelő mennyiségű pénzt összegyűjteni, így a nagy álom még mindig megvalósításra vár.

Fotó: Böröczky Bulcsú

Böröczky Bulcsú fotós, aki korábban megajándékozta olvasóinkat felvételeivel – egyebek között – az emlékezetes fonyódi berektűz utáni éledező természettel, a ködben eltűnt Köröshegyi völgyhíddal, az éjjeli fényében pompázó balatonboglári gömbkilátóval és egy somogyi horgásztó tüneményes szigetével is – ezúttal Esztergomba látogatott, és drónja segítségével gyönyörű felvételeket készített a misztikus monstrumról.

Böröczky Bulcsú további természetfotói IDE KATTINTVA tekinthetők meg.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik