Teljesen megváltoztatta Csernák Botond életét a koronavírus-járvány, írja a sonline.hu.
A fiatalember egy kis kávézót vezetett Budapesten, de a második hullám miatt döntenie kellett, és ő a továbblépés mellett rakta le a voksát.
A lapnak arról mesélt, nagyot álmodott, amiért sokan majdhogynem ki is nevették a környezetében.
Tudtam, hogy nem egy sokadik pizzériában szeretnék dolgozni, ezért különleges helyre adtam be a pályázatomat. Motivációs levelet, önéletrajzot küldtem be, s két nap alatt válaszoltak a jelentkezésemre: egy húszperces elbeszélgetés, majd egy hosszabb után egy hét múlva már a norvégiai Lindesnesben, az Under nevű vendéglátóhelyen dolgoztam
– fogalmazott a 23 éves fiatalember.
Ez a bizonyos Under a világ első víz alatti étterme, ami 2019-ben nyitotta meg a kapuit. A látványosságról korábban a Sokszínű Vidék is írt. Az Under 100 férőhellyel rendelkezik és tengerbiológiai kutatóközpontként is működik. Óriási világhírre tett szert néhány nap alatt, és azonnal felkerült sokak bakancslistájára is.
Botond tavaly épp egy budapesti költözés közepén volt, ezen kívül egy fiatal vállalkozóknak szóló képzésen is részt vett, miközben készülnie kellett Norvégiába.
Napi maximum négyórás alvást tudtam csak beiktatni. Cserébe a világ legszebb víz alatti éttermébe kerültem, ahol teljesen mások a munkakörülmények, mint amit korábban megszoktam. Itt mindenki profi, öt-tíz évig tanulja a szakterületét. A harmincöt fős személyzet tagjai a világ huszonöt országából érkeztek. Ami pedig a legfontosabb: mindenki boldogan megy be dolgozni. Igazi csapatmunka, amit végzünk
– mondta.
Arról is beszélt a lapnak, van a csapatban, aki inkább az evőeszközökkel és borospoharakkal foglalkozik, de nekik is tudniuk kell prezentálni az ételeket. A fiatalember tizenhét fogást kísér végig alkalmanként a három-négy órás vacsorák alatt, és esténként hat asztalt felügyel az összesen tizenhárom közül.
Többnyire közvetlenül a vendégekkel törődöm. Tájékoztatom őket arról, mi van a tányérjukon, mi a története, meddig készült, honnan érkezett. De válaszolok bármilyen, az étteremmel és a fogásokkal kapcsolatos kérdéseikre is. Azt is elmondom, milyen halakat láthatnak a 26 centiméter vastag üvegfalon át, vagy éppen milyen fából készült a kezükben tartott különleges evőeszköz
– tette hozzá.
Óriási élet veszi körül őket a vízben: halak, rákok, medúzák, szimbiózisban élő algák, a tenger pedig mindig más arcát mutatja.
Egy asztalnál a kétszemélyes vacsorát tizenöt előkészítő munkaóra előzi meg.
Az étteremmel kapcsolatos élményeim életem sztorija, viszont újra nagyot álmodtam, és szívesen Chicago felé venném az irányt. Egy három Michelin-csillagos étterem mozgatja a fantáziámat, amelyben elég nagy lehetőséget látok
– mondta terveiről Botond.
Az étterem egyébként a fenntarthatóság jegyében működik ebben a csodálatos víz alatti világban. Amit tálalnak, annak a begyűjtését is ők végzik helyben. Amit nem tudnak búvárként beszerezni, ahhoz az étterem saját halászhajóját vetik be, amelynek fedélzetén a legénység minden időjárási viszontagság között azon dolgozik hogy a vacsorához megteremthessék az alapanyagokat.