Életmód

Hétvégén országszerte megszámolják a madarakat

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a Nemzetközi Madárvédelmi Tanács, a BirdLife International indította 1993-ban. Az eseményhez azóta közép-ázsiai partnerek is csatlakoztak, így az október első hétvégéjére meghirdetett rendezvény immáron két kontinens őszi madárvonulásáról gyűjt adatokat a lakosság segítségével. A program magyarországi koordinátora hazánk BirdLife képviselője, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A szervezet közleménye szerint az MME országszerte 18 megyében és Budapesten, 59 helyszínen várja az érdeklődőket a hétvégén, ezekről az egyesület honlapján lehet tájékozódni.

Emlékeztetnek, az évenkénti összesített eredmények elképesztő számokat mutatnak: tavaly 30 ország, 1722 helyszínén majdnem 6 millió madarat figyelt meg a közel 24 ezer résztvevő. Az EMN játékos verseny is az országok között, ahol a helyszínek, a résztvevők és a megfigyelt madarak száma alapján dőlnek el a virtuális dobogós helyek. Magyarország általában előkelő helyen, az első ötben szokott szerepelni, tavaly két kategóriában is dobogósak lettünk.

Az összesített magyar eredmény gyarapításához nemcsak szervezett helyszíneinken lehet hozzájárulni, bárki megszámolhatja a kert, az utca, a közeli park madarait.

Aki így szeretne hozzájárulni Magyarország minél sikeresebb EMN részvételéhez:

  • jegyezze fel a megfigyelés helyszínét (település + megye), a résztvevők számát, a megfigyelt madarak összlétszámát, a három leggyakoribb madár nevét és példányszámát (ha nem ismeri a fajokat, csak a számukat), esetleg a ritka vagy érdekes madarak felbukkanását;
  • ezeket az adatokat kell elküldeni a program honlapoldaláról letölthető, okostelefonon is kitölthető elektronikus űrlapon október 3-a vasárnap 16 óráig.

A beküldött részvételi és megfigyelési adatokat az MME munkatársai vasárnap 16 és 17 óra között összesítik, majd 17 órakor továbbítják a nemzetközi koordinációs központba.

Az összesített eredményről várhatóan már másnap, hétfőn hírt adnak majd.

Kapcsolódó
Madárcsoda történt a Hortobágyon
Az első példányt 2005-ben észlelték hazánkban.
Olvasói sztorik