Életmód

Régi idők bölcsességének gyöngyszemei a magyar népmesék

magyar nemzeti digitális archívum
magyar nemzeti digitális archívum
A mese játék, csoda, hit és lélek. Mosoly mindenki lelkére. Ma van a Magyar Népmese Napja.

2005-től a Magyar Olvasótársaság kezdeményezésére Benedek Elek születésének évfordulóján, szeptember 30-án ünneplik meg országszerte a magyar népmese napját.

Kapcsolódó
Hungarikum lett a Magyar népmesék rajzfilmsorozat
A Hungarikumok Gyűjteményébe így jelenleg 76 érték tartozik, míg a Magyar Értéktárban található kiemelkedő nemzeti értékek száma 181-re emelkedett.

Az induláskor felhívásukban akkor egyebek mellett ezt írták:

Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktől kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!

A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.

magyar nemzeti digitális archívum

Bölcs gondolatok a bölcs mesékről

A mese örök. A mese pedig azért örök, mert a közönsége is örök. Amíg gyerekek vannak, addig mese is lesz, és a gyerekek sem változnak lényegesen, alapállásuk örök. Mert mi a gyerek viszonya a világhoz? Meg akarja ismerni, és meg akarja hódítani, és ebben segít többek között a mese is. (Csukás István)

A gyermekkornak két tündérvilága van: cselekvés síkján a játék, és szellemi síkon a mese. (Kádár Annamária)

A mesék nem csak arra szolgálnak, hogy szívünkben ne bontsa ki fekete bársonyvirágát a gonoszság, nem csak arra, hogy tudjunk miről beszélgetni a kopasz fejű teliholddal, ha éjszaka megpihenünk a szegletes útjelző kövön, nem csak arra, hogy sírhatnékunkat tápláljuk, mikor ránk támad tulajdon árvaságunk, de arra is, hogy a belénk ragadt rossz anyagot kihajtsa a lelkünkből és testünkből is. (Cserna-Szabó András)

A mese maga az ige, mert alapjában a valóságra, az élet igazságaira épül. Sőt, az élet bizonyos dolgai, szerintem, pont a mesék őszinteségét igénylik. (Kovács Magda)

A mesékben minden benne van: mindaz, ami volt, és mindaz, ami még lehet. (Boldizsár Ildikó)

A mese játék, csoda, hit és lélek. Mosoly mindenki lelkére. A mese az gyógyír, az befele és kifele is gyógyít. (Csernik Szende)

A mese a szimbólum, amely mögött az igazság rejtőzik. (G. Hajnóczy Rózsa)

A népmesék nem egy letűnt világ nyomai, hanem elődeink ránk örökített bölcsességének gyöngyszemei. A mese a lelki rokonunk, a bölcs és tapasztalt öregapánk és öreganyánk, aki a kellő időben tanáccsal és segítséggel látja el a tisztelettel és nyitott szívvel feléje forduló hallgatót. A népmesék kincsestárában tudást és erőt kap kis és nagy küzdelmeihez az, aki megdolgozik érte. A mese reményt és erőt adó, csodával meglocsolt szigorú tanítónk, aki mindig azt mutatja meg magából, amire épp szükségünk van

– olvasható mintegy összegzésként a Móra Könyvkiadó weboldalán.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik