Életmód

Dübörög a gyorstalpaló aranykalászos gazdaképzés

pixabay
pixabay
Ezeken a tanfolyamokon szinte lehetetlen megbukni.

Hatalmasra nőtt az érdeklődés az aranykalászos gazdatanfolyamok iránt, mivel megszűnnek a néhány hónapig tartó eddigi OKJ-s képzések. Aki az utolsó pillanatokban nem szerzi meg a bizonyítványt, már csak többéves kurzusokon juthat mezőgazdasági végzettséghez, írta a novekedes.hu.

Kapcsolódó
Mindentudó a vidéki élethez: Falura költözők kézikönyve
Ön eljátszott már a gondolattal, hogy szívesen maga mögött hagyná a várost, és falura költözne?

Alaposan megbolygatta az aranykalászos gazdaképzést is az az átszervezés, amely miatt rövid időn belül kifutnak az eddigi OKJ-s rendszerben indított felnőttképzési kurzusok. Míg eddig akár 2-3 hónap alatt kaptak bizonyítványt a résztvevők, addig a jövőben a képzés 2-3 évig is eltarthat.

A megszüntetés hírére tavaly többszörösére nőtt a tanfolyamokra jelentkezők száma, a tendencia pedig folytatódott az idén. A jelentkezések további növekedése is várható, mert egyes képzési intézmények egészen október végéig hirdetnek beiratkozási lehetőséget.

De miért oly népszerű?

Minden bizonnyal nem mindig az elmélyült agrárismeretek megszerzése motiválta azokat, akik gyorstalpalós aranykalászos gazdatanfolyamokra jelentkeztek.

Esetenként nyomósabb érvnek számított, hogy a fiatal gazdáknak nyújtott támogatásoknál, illetve más hazai és EU-s mezőgazdasági pályázatokon az agrárvégzettség megléte alapfeltétel volt, és e követelményt az aranykalászos képzéssel lehetett gyorsan teljesíteni.

A tanfolyamok népszerűségét ennél is jobban növelte, hogy a 2013-ban hatályba lépett új földforgalmi törvény a földvásárlásokat egy hektáros területméret felett csak földműveseknek tette lehetővé

– írta a portál.

Ráadásként a beiratkozási feltételek sem bonyolultak: alapvetően alapfokú iskolai végzettségre, egészségügyi alkalmassági igazolásra és jogosítványra van szükség, a gyorstalpaló képzés pedig cirka 150 ezer forintból kijött.

A tanfolyamokon szinte lehetetlen megbukni

Egyes képzési intézmények közlése szerint a képzéseken a sikeres vizsgázók aránya a száz százalékhoz közelít. Egyes tanfolyamszervezők azt is vállalják, hogy visszafizetik a résztvevők költségeit, ha nem sikerül eredményesen levizsgázni.

Az aranykalászos gazdaképzésen az elméleti ismeretek elsajátíthatók otthoni egyéni tanulással vagy online oktatás keretében. Egyes intézmények azt is hangsúlyozzák, hogy gyakorlaton sem kell részt venni kijelölt gazdaságokban.

A képzés feltételei és körülményei arra utalnak, hogy az aranykalászos kurzusok nagyrészt azt az igényt igyekeztek kiszolgálni, hogy a jelentkezők minél egyszerűbben juthassanak hozzá az agrárvégzettséget igazoló dokumentumhoz

– fogalmaz a  novekedes.hu.

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal adataira hivatkozva a portál közzétette a gazdaképzésben 2015 óta éves szinten résztvevők számát

  • 2014: 4165
  • 2015: 8579
  • 2016: 5832
  • 2017: 5058
  • 2018: 4258
  • 2019: 5972
  • 2020: 13839
  • 2021: 17879
Kapcsolódó
36 családot lát el biozöldségekkel és házi receptekkel a pusztaszeri ökotanya
Fél hektáron nagyjából 40-50 féle konyhakerti zöldségeket termelnek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik