A még mindig tartó pandémia idején elengedhetetlen, hogy erősítsük immunrendszerünket, melynek 70-80 százaléka a a bélflóránkban található. Ennek szellemében a Kor Kontroll Társaság, a Jobb világért Mozgalom és a Magyar Elhízástudományi Társaság rendhagyó receptversenyt hirdetett.
A legújabb kutatások alapján ma már tudjuk, hogy a bélflóránkban élő mikroorganizmusok határozzák meg lelki állapotunkat, étvágyunkat, sőt betegségeinket is! Nap mint nap tápláljuk őket, és ha jól csináljuk, megőrizzük egészségünket, ha rosszul, akkor megbetegszünk.
Kinek fontosak a fermentált ételek?
Azoknak mindenképpen, akiknek a a bélflórája meggyengült, hiszen a nyers vagy főtt ételekhez képest könnyebb a vitaminok és ásványi anyagok felszívódása, a fermentáció segítségével mérséklődik a puffasztó élelmiszerek kellemetlen hatása, vitaminok és enzimek keletkeznek, lebomlik a hizlaló szénhidrátok és a környezetünkből származó méreganyagok egy része, ráadásul nő a probiotikumok, vagyis a jó baktériumok száma.
Dédmamáink egyszerű konyhai fortélyai
Ha egy egyszerű ősi módszer népszerűvé válhatott egy dán étteremben, miért ne válhatna divattá a magyar konyhákban is? Ugyanis a három Michelin csillagos koppenhágai Noma étterem – négyszer is elnyerte már a világ legjobb étterme címet – séfjének fermentálásról írott könyve tavaly az év szakácskönyve volt Dániában.
René Redzepi a Noma fermentációs laboratóriumának vezetője a zöldségektől kezdve, az algákon, a tengeri hínárokon át a gyümölcsökig és a húsokig mindenféle alapanyaggal kísérletezik. Magabiztosan használja dédmamáink egyszerű konyhai fortélyait, az ősi tartósítási technikát, hiszen erjesztés nélkül nem ismerhetnénk a kávét, a kakaót, a bort, a sört, a pálinkát, a fekete teát, de az olajbogyó, a kovászos uborka, a szójaszósz és a különféle sajtok sem kerülhetnének asztalunkra.
Gyógyító konyhaművészet
A receptversennyel szeretnék visszaállítani a fermentált ételekre épülő gyógyító konyha kultúráját, hiszen meggyengült bélflóránkat ezekkel az ételekkel éleszthetjük újra. Nem titkolt céljuk arra ösztönözni a pályázókat, hogy kezdjenek kísérletezni otthon, megalapozva egy a jelenleginél sokkal egészségesebb, gyógyító konyhaművészetet, amivel a hétköznapi étkezéseket különleges, karakteres ízekkel egészíthetik ki.
A pályázat
Pályázhat mindenki, aki szeretne tenni azért, hogy hosszú évtizedeken át egészséges maradjon, hogy immunrendszere képes legyen védekezni a fertőzések ellen, hogy ne rakódjanak rá a plusz kilók – a társbetegségekkel együtt -, vagy ha már megtörtént, akkor a gyógyító konyha receptjeivel találjon vissza a betegség helyett az egészség útjára.
Az elbírálás szempontjai: az étel és ital – legyen az gyümölcs, zöldség, kefir, joghurt, sajt, bor, sör vagy bármi más – megfeleljen a fermentálás szabályainak, melyekről az interneten is tájékozódhatunk. A receptek hozzávalóit kérik megadni, a recept után leírva a használt fűszer, összetevő (összetevők) pozitív hatásait, és egyéb érdekességeket, amit fontosnak tart a pályázó az általa készített ételről, italról.
Várják az ételről-italról készített fotót is, ennek hiányában érvénytelen a pályázat.
Egy pályázó minimum maximum 3 receptet küldhet be a hosszueletert@korkontrolltarsasag.hu e-mail címre. Beküldési határidő: 2022.május 25.