Otthon készült

Ahogyan nagyszüleink készítették: málnaszörp és málnahab

A málnát lehet szeretni és lehet még jobban szeretni. A leggyakrabban használt recepteket hoztuk.

A málnát ma már sokan kiskertjükben is nevelnek, de ha kirándulunk, akkor erdei tisztásokon is rátalálhatunk. Az erdei málnabokrot is sikeresen telepíthetjük a kertünkbe is, csak hagyjuk ugyanolyan bokrosan nőni, mint az erdőben. Az erdei málna ugyan kisebb szemű, mint a kerti, de sokkal zamatosabb. Kiránduláskor érdemes szedni belőle, és nemcsak a gyümölcsét, hanem a levét is. Mindkettőt június elejétől egészen szeptemberig gyűjthetjük. Csak a friss hajtások felső három-öt levelét szedjük le, belőlük lesz a legfinomabb tea.

A málna levele csersavakat, tejsavat, borostyánkősavat és telítetlen zsírsavakat tartalmaz. A gyümölcse C-vitaminban gazdag.

Tea és sok minden más

  • Ha az erdei málna levelét megszárítjuk, ugyanannyi szeder- és szamócalevéllel együtt teakeveréket készíthetünk belőle. Vidéken még ma is úgy vélik, hogy ha ezt a teát rendszeresen isszuk, ellenállóbbak leszünk a betegségekkel szemben.
  • A málnalevél tea gyulladáscsökkentő, különösen emésztőrendszeri panaszok esetén javasolt. Torokfájás ellen gargarizálunk vele. A szárított leveleknél még finomabb a fermentált málnalevél.
  • Ha a málnát szörpnek készítjük el, akkor is csak egy pillanatra forraljuk fel, hogy az értékes vitamintartalom ne vesszen el.
  • A túlérett málnából készíthetünk málnalikőrt, amely fagylalt- vagy pudingöntetként is megállja a helyét. Vodkával készítsük, mert ez az alkohol különösen jól kiemeli a málna zamatát.
  • A tortákat és a desszerteket ugyanúgy készítsük mint a kerti málnából, csak kevesebb cukorral.

Málnalé, ahogy nagyanyáink készítették

A málnát széles levesestálban 48 órára a pincébe vagy hűvös helyre tesszük (a hűtőszekrény nem megfelelő). Közben levet ereszt. Szűrőbe tesszük, lecsepegtetjük, és fakanállal jól kinyomkodjuk. ( Ha átlátszó levet szeretnénk, akkor ne nyomkodjuk). Literenként 20 dkg cukrot adunk hozzá, és az egészet rövid időre felfőzzük. A levet még forrón tiszta üvegekbe töltjük, és a kifőzött kupakokkal lezárjuk. A málnalé rendkívül kiadós és több hónapig eláll.

Málnaszörp készítése másként

Hozzávalók

  • 2 kg málna
  • 6 dl víz
  • 40-50 dkg cukor

A málnát feltesszük főlni. Lassú tűzön 10-15 percig főzzük, leszűrjük. A cukorból és a vízből szirupot készítünk, majd a léhez öntjük és rottyanásig  főzzük. Sterilizált üvegekbe töltjük. 24 órára dunsztba tesszük. Szörpként, süteményekre szirupként mennyei.

9087197_orig

Málnaszorbet

Egy szűrőn átnyomunk 50 dkg málnát 25 dkg porcukorral együtt. A málnapürét széles nyakú korsóba töltjük egy citrom levével és egy üveg frissen préselt, vegyes alma-körte lével. Magas poharakba egy-egy gombóc málnafagylaltot teszünk, majd a tálalás előtt félig felöntjük a málnalével, és a végén pezsgővel. Különleges, finom desszert lesz belőle.

Málnahab

Nagyon kemény habbá verünk 3 tojásfehérjét. Hozzákeverünk 10-20 dkg porcukrot és 50 dkg málnát. A habot lapos tálkába tesszük, és ha úgy tartja kedvünk, meglocsolhatjuk kevés málnapálinkával is.

Ha finom nyári frissítőkre vágysz, akkor mutatunk néhány slágergyanús koktélt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.