Életmód

Idén újra elindulnak a magyar zarándokvonatok

mti/veres nándor
mti/veres nándor
Ebben az évben egy rövidebb programmal tervezett zarándokvonat is indítanak Csíksomlyóba.

Idén újra indít zarándokvonatokat a MÁV a Misszió Tours Utazási Irodával közösen: júniusban az erdélyi Csíksomlyóba és a lengyelországi, czestochowai pálos kegyhelyre, szeptemberben pedig a bosznia-hercegovinai Medjugorjéba, írta az MTI.

Kapcsolódó
Ilyen volt zarándokok nélkül a csíksomlyói pünkösdi búcsú
A járvány visszavezet bennünket a lényeghez, az ünnep magvához.

A szerdai budapesti sajtótájékoztatón Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke arról beszélt, hogy a vonatos zarándoklatok a hit megerősítésének és a hit ébresztésének szempontjából is fontos események.

Csíksomlyó és Czestochowa Közép-Európa keresztény hitének megtestesítője évszázadok óta. Összetartozásukban és önazonosságukban erős, keresztény gyökereiket és hitüket megőrző és megőrizni kívánó emberek zarándokhelye, a nemzeti kultúra védőbástyája, az összetartozás megélésének színhelye mind a kettő.

Ahogy az imádságnak, úgy a zarándoklatoknak is négy eleme lehet: a dicsőítés, a hálaadás, az engesztelés és a kérés. Hogy ezek közül melyik a hangsúlyosabb, azt mindig élethelyzetünk adja meg

– mondta a püspök, aki a Boldogasszony és a Fekete Madonna zarándokvonatok egyházi fővédnöke, utóbbi vonatnak pedig lelki vezetője is lesz.

Veres András reményét fejezte ki, hogy a nyári zarándoklatok már a világjárvány utáni hálaadás és dicsőítés alkalmai, az újrakezdés és a lelki megújulás eseményei lesznek.

A MÁV-Start Zrt. a Misszió Tours Utazási Irodával közösen az elmúlt tíz évben több mint húszezer zarándokot utaztatott. Idén a szokásos Boldogasszony zarándokvonat mellett idén indítanak a csíksomlyói búcsúba egy másik, rövidebb programmal tervezett zarándokvonatot is, amely a szombati búcsúi mise után visszaindul Budapestre.

A csíksomlyói zarándoklaton távoli országokban diaszpórában élő magyar fiatalok is részt vesznek majd, a Rákóczi Szövetség pedig szervezi, hogy a lengyelországi zarándoklatra száz kárpátaljai fiatal is elutazhasson.

Kapcsolódó
Luxusnyaralás helyett zarándoklat: 4100 kilométert sétált a nászutas házaspár
Szent-Jakab útjának emlékére azóta megszületett kisfiuknak a Jakab nevet adták.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik