Életmód

Emelt szintű érettségit tett Szekszárdon egy 71 éves bácsi

illusztráció/pixabay
illusztráció/pixabay
Szeretne továbbtanulni, tanítói végzettséget szerezni.

A szekszárdi Tolna Megyei SZC Ady Endre Technikum és Kollégiumb legidősebb érettségizője lett ősszel a Zomba községben élő Kovács Károly, aki hetvenegy évesen vizsgázott, emelt szintű érettségi vizsgát tett történelemből, írta a Teol.

Kapcsolódó
Lélekemelő üzeneteket küldtek fiataloknak a szigethalmi idősotthon lakói
Bölcs, megfontolandó gondolatok Kati nénitől Pali bácsiig, Julika nénitől Jani bácsiig.

Kovács Károly elmondása szerint az unokáit szerette volna inspirálni az emelt szintű érettségi elvégzésével, valamint betegségéről szerette volna elterelni figyelmét. Nyolc évvel ezelőtt ugyanis daganatos betegséget diagnosztizáltak nála, akkor az orvosok azt mondták, hogy legfeljebb három hónapja van hátra…

Károly bácsi 1978-ban levelezőn érettségizett Palánkon munka mellett. Családja tavaly nagyon meglepődött, mikor elmesélte az emelt szintű érettségire vonatkozó terveit.

Az idős úr jó eredménnyel zárta vizsgáját, így szeretne továbbtanulni. Nemcsak tervezgeti, már kiszámoltatta pontjait is, ami alapján államilag támogatott nappali tagozatos képzésen is lehetősége lenne továbbtanulni

– olvasható a portálon.

Háromszázhuszonkét pontot szerzett a zombai bácsi, így felvételiznije nem kellene. A mostani szabályok szerint viszont alá kellene írnia egy hallgatói szerződést, ami azt jelenti, hogy az államilag támogatott féléveivel azonos mennyiségű időt kellene tanítania a diploma megszerzése után.

Mint elmondta, azt tanácsolták neki, hogy írjon egy méltányossági kérelmet – megcélozva csak az alapfokot -, így reméli, hogy sikerül megvalósítani az álmát.

Kapcsolódó
100 évesen még horgászik és rejtvény fejt az egykori kőműves
A napokban újították meg a jogosítványát.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik