Életmód

Ezekre figyelj, ha bacont vásárolsz

Pixabay.com
Pixabay.com
Bármennyire is imádjuk a bacont, nem mindegy, milyen fajtát választunk a boltban, ugyanis egy gyenge minőségű baconből a legjobb séf sem tud ízletes ételeket készíteni.

Kevés annyira sokoldalúan felhasználható és népszerű hozzávalót tudnánk mondani, mint a bacon, ami húsokhoz, zöldségekhez, levesekhez, sőt, akár desszertekhez is illik. Bármennyire is imádjuk a bacont, nem mindegy, milyen fajtát választunk a boltban, ugyanis egy gyenge minőségű baconből a legjobb séf sem tud ízletes ételeket készíteni.

Kapcsolódó
A család kedvence lesz: szaftos csirkecomb baconba tekerve
Laktató és sokféle körettel tálalhatjuk, fantasztikus étel!

Összegyűjtöttünk néhány szempontot, ami alapján eldönthető, valóban jó minőségű bacont rakunk-e a bevásárlókocsinkba?

Mi is pontosan a bacon?

Meg kell különböztetnünk a bacont (császár szalonnát) és a szalonnát. Utóbbi a sertés bőre alatti elzsírosodott kötőszövetet jelenti, amit árulhatnak bőrrel és bőr nélkül is. A boltokban létezhet ízesített (például a páclének köszönhetően fokhagymás vagy paprikás) változata is. A bacon ezzel szemben sertés oldalszalonnából készült, bőr nélküli és vékonyabb szeletelésű. A húst vagy füstöléssel, vagy főzéssel és füstöléssel tartósítják, de nem mindegy, hogy hogyan.

A valóban minőségi baconöket többnyire bükkfán füstölik és sózással tartósítják

– tudtuk meg Kovács Pétertől, a Tamás-Hús Kft. kereskedelmi igazgatójától, mely kft. készíti például a Gierlinger termékeket, melyek között prémium minőségű bacont is találni.

Mit érdemes megfigyelni a csomagoláson?

Az, hogy a baconszelet mennyire zsíros, egészen könnyen, ránézésre megállapítható. A baconszakértők, mint például Kovács Péter, szerint ideális esetben a bacon zsíros része nem vastagabb másfél centinél. Nemcsak a zsírossága, hanem a színe is könnyen megállapítható a laikusoknak is, itt azonban nincs „jó vagy rossz színű bacon.”

A sertés fajtájától, takarmányától, a vágás, sőt, még a feldolgozás módjától is változhat a hús színe és természetesen az íze is. Fontos, hogy a bacon csak sertéshúsból készülhet, és minél magasabb az áru hústartalma, annál jobb minőségű termékről van szó. Amire azonban érdemes odafigyelni, az az összevetők listája. Minél több tétel szerepel ugyanis ezen a listán, annál kevésbé ajánljuk, hogy megvásárold. Egy jó bacont nem színezik, nem adnak hozzá felesleges adalékanyagokat – így azokat fel sem kell tüntetni a csomagoláson. Egy összetevővel azonban biztosan találkozni fogunk a címkén, ez pedig a só, amivel tartósítják a húst.

Van cukor a baconben?

Első blikkre talán furcsán hangozgat a kérdés, pedig nagyon is jogos. Sőt, nemcsak a cukor, hanem a dextróz és a maltrodextrin szavakat is érdemes keresni a címkén, melyek hozzáadott cukrokat jelentenek, de az is lehet, hogy fruktózzal, melasszal vagy mézzel kezelik a bacont. Ha jól választunk, olyan terméket teszünk a kosarunkba, ami cukor és édesítőszer mentes.

Baconjeink a feldolgozás során már nem találkoznak fehér vagy barna cukorral vagy mézzel. A tökéletes minőségű sertés császárszalonna kizárólag a sótól és a bükkfa füstöléstől nyer zamatot. Nincsenek ízfokozók, nem tartalmaz nátrium glütamátot, illetve nincsenek benne térfogatnövelők sem. Helyettük tavaly óta bekerült a hozzáadott antioxidáns is az összetevők közé, ami egészségesebbé teszi a Gierlinger Premium Bacontt

– tudtuk meg Kovács Pétertől.

Kapcsolódó
A bacon sem tiltólistás, ha diétáról van szó
Hogyan építhető be a bacon a fogyókúrába?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik