Életmód

Európa-győztes kaukázusi juhászt nevelnek Zalában

Facebook/Nazurakh Caucasian Sheperd Dog Kennel
Facebook/Nazurakh Caucasian Sheperd Dog Kennel

A zalaegerszegi Mérksz család a kilencvenes évek elején kezdett el foglalkozni a kaukázusi juhász kutyákkal. Az elsőt 1990-ben vette a család, de mivel a családfőnek a vállalkozások mellett nem marad már sok ideje kiállításokra járni, felhagytak a tenyészettel, de kutya az természetesen maradt a háznál – mesélt a kezdetekről a Zaolnak Horváth–Mérksz Gabriella.

2016 őszén, amikor a férjemmel hazaköltöztünk Angliából, akkor jött elő édesapámnál a gondolat, hogy újra belevesse magát ebbe a világba. Az én életemben is pont akkor volt egy váltás, és éreztük a férjemmel, hogy ebben nekünk is részt kell vennünk. Apa vett egy kutyát, mi pedig később elmentünk velük egy kiállításra: teljesen beszippantott minket ez az egész.

– mesélte a kutyatenyésztő, kennel tulajdonos.

Kapcsolódó
Napi kétszeri kutyasétáltatásra kötelezhetik a német ebtartókat
A szabályok betartásának ellenőrzése a tartományi hatóságok feladata lesz.

Kezdetben két kutyája volt a családnak, majd folyamatosan bővítették az állományt, így jelenleg nyolc kaukázusi juhász kutyája van a tenyészetnek.

Nagyon fontos, hogy nem szaporítást végzünk, hanem tenyésztünk; tehát minden esetben megvárjuk a szukának az anatómiai és pszichés érettségét is arra, hogy kiskutyái legyenek. Két éves kornál előbb nálunk soha nincsen fedeztetés.

– emelte ki Horváth–Mérksz Gabriella.

Nazurakh Caucasian Sheperd Dog Kennel

A család már több fajtagyőztes kutyát nevelt és most van egy fiatal kutya, aki már az elitbe tartozik.

Magyarországon volt az Európa Kiállítás, ahova elmentünk vele: az osztályát megnyerte, kanok közül pedig második lett a 39 kutya közül

– mondta el a tenyésztő hozzátéve, hogy 2021-ben a Karakán Klubnál ő lett az Év Fiatal Kutyája.

A kutyafajtáról Horváth–Mérksz Gabriella azt mesélte a Zaolnak, hogy önmagától a kaukázusi kutyafajta nem ideges típus. Teljes mértékig tisztában van a méreteivel, az adottságaival. Nagyon intelligens fajta, kisgyerekes családok mellé is nyugodt szívvel választhatóak. Azonban fontos, hogy jó idegrendszerű kutyát válasszunk, ez pedig úgy lehetséges, hogy utánajárunk, honnan származik a kutya: kik a felmenők, nem történt – e beltenyészet.

Ha leinformálható tenyésztőtől vásárolunk, aki kommunikatív és rendelkezésre bocsájt minden információt, akkor nagy valószínűséggel jó kutyát fog vásárolni az ember.  De fontos tudni, hogy ezekkel a kutyákkal folyamatosan foglalkozni kell. Nagy a mozgásigényük és magát az embert is igénylik

– tette hozzá.

Gabriellának egyébként ez napi minimum 6 órás elfoglaltságot jelent.

Kapcsolódó
Amilyen a gazda, olyan a kutyája
Gyakran az emberek nem gondolnak arra, hogy kutyájuk súlya problémát okozhat.
Olvasói sztorik