Mozaik

Megbánta a kutyatenyésztő, hogy megalkotta a bájos labradoodlet

Puha, édes, olyan, mint egy aranyos plüssmaci.

Aranyos, ennivaló és imádnivaló, néhány szóval így lehetne leírni a labradoodle kutyafajtát.

A labrador retriever és az uszkár keresztezéséből született kutya az utóbbi években igen népszerűvé vált. Puha, édes, olyan, mint egy aranyos plüssmaci, ezen kívül a két fajta kiváló tulajdonságai is megtalálhatók benne. Wally Conron, a labradoodle kitenyésztője azonban egy interjúban elárulta, megbánta, hogy megalkotta ezt a keresztezett fajtát – írja a BBC.

Kinyitottam Pandora szelencéjét. A világra szabadítottam Frankensteint. A gátlástalan tenyésztők nem megfelelő kutyákkal kereszteznek uszkárokat, csak azért, hogy mondhassák, ők voltak az elsők

– állítja Wally, aki szerint a fajta népszerűsége miatt felelőtlen szaporítók árasztották el a piacot.

Conron az 1980-as évek végén tenyésztette ki a labradoodlet. Egy Hawaii vak hölgynek – akinek a férje allergiás volt a hosszú szőrű kutyákra – olyan vakvezető kutyára volt szüksége, amely a férjnek sem okoz gondot. Így született meg az első Labradoodle, ami hamar nagyon népszerű lett.

Wally a siker ellenére sajnálja, hogy mások nem követik az egészséges kölykök tenyésztésének célját, mert az igény a designer kutyák iránt nagyon megnövekedett.

Szerinte a keverék tulajdonságai igen változatosak lehetnek, a labrador és uszkár utódok különböző tulajdonságokkal születhetnek, s elmondta, hogy a labradoodle-k többségénél örökletes problémák adódtak, vagy rossz a természetük.

A tulajdonosok azonban nem értenek egyet vele.

A nagymamám demenciában szenved, és elvisszük Barney-t, hogy megnézze őt az idősek otthonában. Ő tökéletesen nyugodt kutya, bármi történhet körülötte, nem ugat

– állítja a 20 éves Martha Watton.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Doodles of California (@doodlesofcalifornia) által megosztott bejegyzés, Szept 24., 2019, időpont: 8:03 (PDT időzóna szerint)

Grace Mandeville szintén egyetért, neki közel két éve van meg a kutyusa.

Juno egy játékos mackó, aki megszállottja a zokninak. Ő igazi családtag, s mivel én allergiás vagyok a kutya és macskaszőrre, hatalmas bónusz, hogy az ő jelenlététől nem zihálok. Minden reggel az ágyunk mellé ül, arra várva, hogy átöleljük.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Grace Mandeville (@gracemandeville) által megosztott bejegyzés, Ápr 25., 2019, időpont: 12:28 (PDT időzóna szerint)

 

John Whitwell York-i állatorvos azt mondja, hogy a labradoodle-k boldog, egészséges kutyák, és nincsenek súlyos egészségügyi problémáik.

Nem hiszem, hogy különösebben őrültek, úgy tűnik, hogy jó géneket hordoznak. Nem hiszem, hogy valaha is találkoztam volna olyan példánnyal, aki megsebesített volna egy családtagot. A labradoodle is csak olyan, mint a többi kutya. Ha hazatér a gazdi, boldogan körbeugatja. S mi van, ha túlzottan felpörög? Nincs más teendő, mint az, ami a többi kutyánál: ki kell vinni sétálni. Hisz nincs is jobb dolog, mint egy egészségügyi séta az ember legjobb barátjával.

Amilyen a gazda, olyan a kutyája
Gyakran az emberek nem gondolnak arra, hogy kutyájuk súlya problémát okozhat.

Kiemelt kép: Pixabay.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik