Életmód

Megkapó látvány az elfeledett és múltba vésző csongrádi tanyavilág

A tanyák lassú kiüresedése a korabeli történelmi folyamatok jellegzetes mementója.

Csongrádon, a Tari László Múzeumban március 9-én nyílott meg és május 21-ig látogatható Novák Attila “Nagyrét: az elfeledett tanyavilág”. A csongrádi fiatalember lenyűgöző képein a közigazgatásilag Csongrád városához tartozó Nagyrét jelene, sajátos és megkapó világa tárul elénk, írta a Délmagyar.

Kapcsolódó
Lassan eltűnő világ pusztuló tanyái a Jászságban
A látvány mögött egy művész lelke szól a nézelődőhöz.

A 330 nyüzsgő, eleven nagyréti tanya fokozatos “elfeledése”, lassú kiüresedése a korabeli történelmi folyamatok jellegzetes mementója.

novák attila

Nekünk is van tanyánk a Nagyrétben, gyerekkorom óta járunk ki. Ott találtam egy halom levelet, iratot, ami a felmenőimhez kötődik: anyai ágon egészen az ükszüleimig megvan a kapcsolat a tanyavilággal

– mondta a portálnak a fotós.

novák attila

Ma alig élnek a Nagyrétben, ahol szinte sehol sincs áram. Ahol van, ott találhatók még lakott tanyák.

novák attila
novák attila

Szeretek kint járni a Nagyrétben, egyrészt a helytörténeti múlt, másrészt pedig a csodálatos állat- és növényvilág miatt. Érdekes belegondolni a régi épületeket látva, hogy több generáció nőhetett fel ott a tanyákon, szomorú, hogy ez lett a sorsuk

– említette Novák Attila.

novák attila
novák attila

Az elhagyott épületek állapota folyamatosan romlik, a természet lassan birtokba veszi a területet. Még látható az a tanyavilág, ami lehet, hogy pár év múlva már a múlté lesz.

novák attila

A cikkünkben látható fotók a kiállításon is megtekinthetők, azokat köszönjük Novák Attilának.

Kapcsolódó
Elhagyatott Csipkerózsika-kastély a tanyavilág egykori vasútállomása
Az Orosházi tanyák állomás épületegyüttese akár műemléki vagy helyi építészeti védelmet is érdemelne, de egyelőre bizonytalan a sorsa.
Olvasói sztorik