Kertünk-Portánk

Szamarak között várja a telet az alföldi tanyán maradt gólya

Már nyáron is békésen sétálgatott a gazda portáján.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a madárbarátok által imádott fehér gólyák nem csupán telelésből történő megérkezésükkör, majd a költési időszakban  és végül vonulásuk megkezdése előtt kerülnek a figyelem középpontjába, hanem itthoni telelésük kapcsán is.

Mint arról korábban beszámoltunk, már-már celebnek számít Matyi, a kilencedszer Ásotthalmon és Lilike, a szintén kilencedik alkalommal Semjénházán telelő gólya. A jelenlegi adatok szerint egy hortobágyi gólya a csúcstartó: ő idén már 12. alkalommal tölti itthon a leghidegebb évszakot.

Óvjuk és etessük az itthon telelő gólyákat
Az utóbbi években egyre több fehér gólya döntött úgy, hogy télire nem repül el Afrikába.

Civil kezdeményezésre lelkes gólyabarátok – Pozsikné Forgó Olga, Márton András, Vanyó Zsuzsanna – a Facebookon Telelő gólyák – Gólyateleltetés néven hoztak létre egy csoportot azzal a céllal, hogy egy gyorsan elérhető, megosztható, könnyen megtalálható helyet biztosítsanak az idehaza telelő gólyák regisztrálására, telelésükhöz való segítségnyújtáshoz, szükség esetén pedig a gyors és hatékony mentésük szervezéséhez. Nekik köszönhetően adhattunk hírt nemrégiben egy itthon maradt gólya különös téli “átmeneti szállásáról”.

Kutyamenhelyen talált téli otthonra az egyeki fehér gólya
A gyepmesteri telep örökbefogadta a madarat.

Pozsikné Forgó Olga, a gólyateleltető csoport egyik aktivistája ezúttal újabb érdekes hírről tájékoztatta szerkesztőségünket. Mint elmondta, Kovács László Ópusztaszer könyékén lévő tanyáján is telel egy fehér gólya. A férfi számára nem kérdés, hogy etetni fogja a madarat, aki a szamaraival együtt tölti az idő egy részét. László mindezt oly komolyan gondolja, hogy amolyan tapasztalatszerzésként meglátogatta a tanyájuktól 60 kilométer távolságra telelő ásotthalmi Matyit is, aki szintén jól van.

Kovács úr elmesélte, hogy a gólya több társával együtt egész nyáron odajárt hozzájuk az udvarba, békésen sétálva a szamarak között. Külön nem etették, mégis sokszor jelent meg ott a költési szezonban is. A madár minden valószínűség szerint a szomszédos tanya melletti fészekből való. Már évek óta költenek ott a gólyák, és előfordul, hogy bandába verődve kutatnak táplálékért a környéken. Eddig még minden évben elvonultak, de most az egyikőjük maradt

– mondta portálunknak Pozsikné Forgó Olga.

Mint megtudtuk: az itthon maradt fehér gólya egészségesnek tűnik, mostanság sokszor keresgél élelmet a tanya előtt lucernásban. Valószínűleg a kellemes idő miatt egyelőre nem szorul táplálásra, de Kovács László már felkészült az etetésére: vett csirkenyakat és egyéb csirkeaprólékot. A férfi tudja, hogy kell egy kis idő, amíg a madár megszokja az ember közelségét, azt, hogy etetik, de reméli, hogy elfogadja őt ideiglenes “gazdájának”.

Ha a gólyáknak sikerül túlélniük a hideg idő viszontagságait, a következő télen is jó eséllyel maradhatnak helyben, mivel ekkor már meglehetős rutinnal, kidolgozott túlélési stratégiával rendelkeznek, amit nem kis mértékben a róluk gondoskodó embereknek is köszönhetnek.

Kiemelt képünkön az ópusztaszeri tanyavilágban telelő fehér gólya látható – Fotó: Kovács László

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik