Mozaik

Kutyamenhelyen talált téli otthonra az egyeki fehér gólya

A gyepmesteri telep örökbefogadta a madarat.

Mint azt nemrégiben megírtuk, a Facebookon alakult Telelő gólyák – Gólyateleltetés csoport kiemelt figyelmet fordít azokra a gólyákra, akik nem indultak a nyár végén hosszú vándorútra, és a telet itthon töltik. Az önzetlen  madárbarátok nem csupán lajstromba veszik a hűvös évszakban, zord időjárási körülmények között a túlélésért küzdő szárnyasokat, hanem széleskörű összefogással segítik téli etetésüket is.

Kilencedszer telel itthon Matyi, az ásotthalmi gólya
Széleskörű összefogással elkezdték a madár etetését, élelmének pótlását.

A Hajdú-Bihar megyei Egyek gyepmesteri telepén a közterületen befogott, vagy gazda által leadott kutyák szakszerű gondozása mellett új kihívás elé álltak a telep dolgozói: egy hetek óta a területükön sétáló fehér gólya jelenléte hozott új színt a mindennapokba. A Facebook-közösség az információt követően akcióba lépett, felvették a kapcsolatot a kutyamenhellyel, hogy az egészséges, röpképes madár biztonságosan élje át a téli hónapokat.

A gyepmesteri telepen – ahol a fő cél a kutyák megfelelő helyre való gazdásítása, kiváló körülmények közötti tartása és az állatbarátokkal való kapcsolattartás – gyorsan a szívükbe zárták a madarat, és vállalták a gólya téli etetését, itatását. Bár nem tudják, hogy tojó-e, vagy hím, a gólyát Máté névre keresztelték.

Dr. Miluczky Attila egyeki polgármester nagyon segítőkész volt. Elmondta, hogy ha kell, a polgárőrök is segítenének az etetésben. Száli László gyepmester arról tájékoztatott, hogy a gólya ott van a telepükön, nem zavarja a 12 dolgozó és a kutyák jelenléte sem. Megszokta, hogy kap élelmet és langyos vizet, melyet el is fogyaszt

– írták a gólyamentők.

A gyepmesteri telep saját, szűkös költségvetéséből nem tudja vállalni Máté folyamatos etetését, ám ez a probléma is gyorsan megoldódott. Az összefogásnak köszönhetően a madár táplálkozásához szükséges összeget magánemberként a telep számlaszámára küldik a felajánló állatbarátok. Az így eljuttatott pénzt elkülönítve kezelik, és kizárólag az ott telelő gólya etetésére fordítják.

Elmondhatjuk, a gyepmesteri telep örökbefogadta Mátét, a fehér gólyát

– írták Facebook-bejegyzésükben az egyekiek.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik