Életmód

Futást szerveznek a vadmacskák megmentéséért

Budakeszi Vadaspark, Vadmacska Fajmegőrzési Program
Budakeszi Vadaspark, Vadmacska Fajmegőrzési Program
Különleges versenyt hirdetett a természetszeretőknek a Budakeszi Vadaspark: a nevezési díjakkal a területen zajló vadmacska fajmegőrzési programot támogathatjuk. Az alsó lombkoronaszint puhaléptű királya hazánk egyik legveszélyeztetettebb állatfaja.

A családoktól a terepfutókig mindenkinek mozgási lehetőséget kínáló rendezvény a Budai-hegység egyik legszebb részén és a Budakeszi Vadaspark területén, különleges környezetben zajlik május 14-én, szinte egész nap. – írja honlapján a rendező szervezet. A verseny részleteiről és a különböző útvonalakról, futamokról a rendezvény oldalán tájékozódhatunk.

A program már második évébe lépett, és hatékony figyelemfelhívó és támogató közeget jelenthet a fajmentő program számára.

A vadmacska hazánk egyik legveszélyeztetettebb faja. A védelmét, a kisragadozó életmódjának kutatását és élőhelyének biztosítását lehetővé tévő program úttörőnek számít.

– mutatja be a programot a Vadaspark.

Budakeszi Vadaspark, Vadmacska Fajmegőrzési Program

Az egész Európában őshonos kisragadozó meghatározó szerepet tölt be az erdei ökoszisztémában.

Rejtőzködő életmódja miatt azonban ritkán mutatkozik, így pontos élőhelyéről, szokásairól, egyedszámáról kevés ismeretanyaggal rendelkezünk. Az alsó lombkoronaszint királyának is mondott állat fennmaradását egyrészt erdei élőhelyének szűkülése veszélyezteti, amit az erősödő városiasodás okoz, másrészt a házimacskákkal való hibridizáció, vagyis keveredés, ami genetikai állományuk felhígulásához vezet.

– számolt be a helyzetről a vadaspark.

A Budakeszi Vadaspark, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő Zrt. 2021 márciusában együttműködési megállapodást kötött, és ezzel elindította a Vadmacska Fajmegőrzési Programot, amely a „tisztavérű” vadmacskák fennmaradását kívánja elősegíteni a főváros térségében.

A program első lépése a faj életmódjának minél átfogóbb megismerése, melyet az élőhely feltérképezése és a genetikai vizsgálathoz szükséges minták gyűjtése követ. A szakemberek vadkamerák kihelyezésével vizsgálják a Pilisben, a Visegrádi-hegységben és a Budai-hegyekben élő vadmacska populáció nagyságát, majd a kapott eredmények alapján az év második felében szőrcsapdákat állítanak fel. Az így gyűjtött szőrminták alapján pontosan feltérképezhetőek a vizsgált területek vadmacska-állományának genetikai adottságai. Mindezek a lépések a fajmegőrzés alapfeltételei, amit szükség esetén a vadmacskák esetleges szaporítása és visszavadítása követhet.

Budakeszi Vadaspark, Vadmacska Fajmegőrzési Program

A vadmacska 2012 óta fokozottan védett őshonos macskaféle, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

Kapcsolódó
Vadmacskákat engedtek szabadon az ország több pontján
A vadmacska hazánkban 1974 óta védett, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke példányonként 250 ezer forint.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik