Virágzó vidékünk

Vadmacska család sétált át a börzsönyi kameracsapda előtt

A Börzsönyi Természetvédők Facebook-oldalán a napokban tették közzé a Börzsöny Alapítvány önkéntesének, Ferenczi Balázsnak a videóját arról, amelyen egy vadmacska család halad el a kameracsapda előtt.

Az anyaállatról és két kicsinyéről készült felvétel azért is számít különlegességnek, mert a vadonban komplett családról ritkán készülnek ilyen képsorok.

Kapcsolódó
Hatalmas vadmacska barangolt a Sajó árterében
A vadkamera rögzítette, hogy a jól ismert vadászösvényén méltóságteljesen sétált.

Bedő Péter, a Börzsöny Alapítvány kutatója a Turista Magazin megkeresésére arról beszélt, vadmacska kinézetű macskákról van szó, hiszen genetikájuk nem ismert. Közölte, viszonylag gyakran látni a faj egyedeit a kameracsapdák előtt, de az még kérdéses, kevés példány jár be nagyon nagy területeket, vagy nem is annyira ritka abban a régióban.

Kölykökkel együtt viszont kifejezetten ritkán kerülnek szem vagy fényképezőgép elé, de volt már rá példa, sőt, idén egy négykölykös alomról is készültek felvételek, csak sajnos elég gyenge minőségben

– magyarázta a lapnak.

Hozzátette: más állatok, köztük ritka fajok rendszeresen az alapítvány kameracsapdái elé kerülnek, sok hiúz-, farkas-, idén pedig néhány medvefotó is készült.

Emellett olyan, a hegységben ritkának számító vagy szokatlan fajok is előkerültek már, mint az aranysakál vagy a dámvad

– zárta szavait Bedő Péter.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik