Mozaik

Hatalmas vadmacska barangolt a Sajó árterében

A vadkamera rögzítette, hogy a jól ismert vadászösvényén méltóságteljesen sétált.

Ritka pillanatokat rögzített a Sajó árterén a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság vadkamerája nem sokkal az elmúlt napok erőteljes esőzése miatti árhullám érkezése előtt, olvasható a nemzeti park weboldalán.

A videóban egy jól megtermett vadmacska halad el méltóságteljesen a kamera előtt október 9-én a kora reggeli órákban. Nem kapkod, nem siet, hanem a jól ismert vadászösvényén – ami jellegzetesen kidőlt fákon, vagy azok közelében vezet – sétál át a tavacska mellett, a végén kicsit talán bosszankodva, hiszen pár másodpercig a vízbe is be kellett lépnie – amit nem nagyon szeret -, hogy továbbmehessen.

Az igazgatóság a nagyragadozók nyomon-követésére minden tájegységében számos kameracsapdát üzemeltet, amelyek csak mozgásra indítják a felvételt egy infravörös érzékelő segítségével. A farkasok, szarvasok, vaddisznók, muflonok és persze ritkábban hiúzok mellett számos esetben vadmacska kerül az objektív látóterébe.

Érdekes, hogy míg az előbb felsorolt nagyragadozók és csülkös vadak előszeretettel használják az ember által kialakított erdei utakat, addig a vadmacskák inkább az érintetlenebb, sok esetben a kisebb vadcsapások közelében található és jellegzetesen kidőlt fák környékén kaphatók lencsevégre.

A vadmacska 1974 óta védett és 2012 óta pedig fokozottan védett őshonos macskaféle ragadozó, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke példányonként 250 ezer forint.

Kiemelt kép: Michael Gäbler/Wikimedia Commons

Vadmacska és házi macska barátságáról készült videó a Villányi-hegységben
Nem akármilyen találkozást örökített meg egy magyar kutató.
Olvasói sztorik