Mozaik

Tüneményes vadmacskakölyköt találtak a Börzsönyben

Burányi Virág / Budakeszi Vadaspark
Burányi Virág / Budakeszi Vadaspark

Vadmacskakölyköt találtak az ősszel a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság területén. A legyengült állatot – befogását követően – a természetvédelem munkatársai haladéktalanul a vadmacska fajmegőrzési programban együttműködő partnerükhöz, a Budakeszi Vadasparkba szállították, ahol megkapta a szükséges állatorvosi kezeléseket és azóta probléma nélkül cseperedik. Az időközben elvégzett genetikai vizsgálat alapján bebizonyosodott: a kis kandúr tisztavérű vadmacska.

A Budakeszi Vadaspark pénteki közleménye szerint a kölyök vadmacskára a Börzsöny egy zárt erdős, magas aljnövényzettel borított, a lakott területektől távol eső területén találtak rá a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai.

Burányi Virág / Budakeszi Vadaspark

Az állat hangosan nyávogva, jól láthatóan egyedül kóborolt az erdőben, ami a vadmacskakölykök esetében nem szokványos, ugyanis születésüktől számítva körülbelül 5 hónapos korukig anyjukkal és testvéreikkel maradnak, majd megerősödésüket követően válnak csak el egymástól.

A kimerült, rossz állapotban lévő, akkor mindössze három hetes kandúrt a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre a vadmacska fajmegőrzési programban együttműködő partneréhez, a Budakeszi Vadasparkba vitte, ahol nem csak a szükséges állatorvosi segítség, hanem a faj egészségével és viselkedésével kapcsolatos minden szükséges információ rendelkezésre áll.

A fiatal egyed az állatorvosi vizsgálatot követően megkapta a szükséges kezeléseket, azóta szépen növekszik.

Burányi Virág / Budakeszi Vadaspark

Mivel a vadmacska fajtisztaságát – többek között a fajra legnagyobb veszélyt jelentő hibridizáció, vagyis a vad- és a házimacska keveredése miatt – csak a külső jegyek alapján nem lehet teljes bizonyossággal megállapítani, genetikai vizsgálatra volt szükség annak érdekében, hogy világosan kiderüljön a fellelt csöppség fajazonossága.

A viselkedésében, külsejében határozott vadmacska-jegyeket mutató állatról a genetikai vizsgálat egyértelműen kimutatta, hogy tisztavérű vadmacska.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik