Életmód

Audrey Hepburn: maga volt a stílus, a jóság, a nagybetűs nő

Getty
Getty

Rövid, 63 évig tartó élete ellenére a filmtörténelem szerves részét képezi, nők példaképe a mai napig, aki számtalan helyen visszaköszön napjaink kultúrájában is.

Audrey Hepburn a huszadik század egyik legkedveltebb divat- és filmikonja. A stílusáról és kifinomultságáról ismert Hepburn tucatnyi emlékezetes filmmel bűvölte el a világot. Bölcsességével, alázatával, odaadó segítőkészségével meghatározó személyisége lett a világnak.

1929. május 5-én született Brüsszelben,  egy holland bárónő és egy üzletember lányaként. Az 1940-es években kezdett modellkedni, majd később az Egyesült Államokba települt. Hepburnt korának egyik legszebb és legeredményesebb színésznőjeként tartották számon. Olyan filmekben szerepelt, mint a Reggeli Tiffanynál , a Roman Holiday és a My Fair Lady, és amivel kevesen büszkélkedhetnek, Tony-, Grammy-, Emmy- és Oscar-díjat is nyert.

A belga születésű sztár –  akit az Empire magazin minden idők 100 legjobb filmsztárja közé sorolt – soha nem tévesztette szem elől, honnan jött. A náci megszállás során elszenvedett gyermekkori élményei egy életre meghatározták céljait, ami az elesettek segítése és támogatása volt.

A nevéhez fűződő 31 filmszerep mellett Audrey Hepburn mindig is az UNICEF jószolgálati nagykövetének feladatait tartotta a legfontosabbnak. 63 éves korában bekövetkezett haláláig afrikai és latin-amerikai gyerekeket segített. Halála után fiai létrehozták az Audrey Hepburn Gyermekalapot, hogy folytathassák édesanyjuk humanitárius munkáját, életéről film is készült.

A következő idézetek sokat elárulnak a személyiségéről és arról, hogyan élte az életét

  • Az életem sokkal több volt, mint egy mese. Volt részem nehéz pillanatokban, de bármilyen nehézségen is mentem keresztül, a végén megszülettek a szép eredmények.
  • Megtanultam, hogyan kell élni. Nem csak lenni, félreállni és nézni, hanem élni kell.

Ragadd meg minden napodat. Örülj a teljesség igényével. Minden napnak, úgy, ahogy van. Az embereknek, úgy, ahogy vannak. (…) Nem arról van szó, hogy a mának kell élnünk – ez materialista hozzáállás lenne, hanem arról, hogy a mának kincsként kell örülnünk. Úgy látom, hogy a legtöbben felszínesen élünk, nem is gondolva arra a csodára, hogy egyáltalán élnünk adatott.

  • Adva élj! Ha nem akarsz adni, nincs többé miért élned.
  • Úgy gondolom, hogy minden egyes napban kell lennie egy remek pillanatnak, amit sokan nem veszünk észre.
  • Kertészkedni annyi, mint hinni a holnapban.

Getty

  • Hiszek a rózsaszín világban. Hiszem, hogy a nevetés a legjobb kalóriaégető. Hiszek a csókban, lehetőleg sok csókban. Hiszek abban, hogy erősnek kell lennünk, mikor úgy tűnik, hogy minden rosszra fordul. Hiszek abban, hogy a boldog lányok a legcsinosabbak. Hiszek abban, hogy a holnap egy újabb nap! Hiszek a csodákban.
  • Soha nem gondolok magamra ikonként. Ami mások fejében van, az nem az én fejemben fogant. Én csupán teszem a dolgom.

A jó dolgok nem  hullanak az ölünkbe. Isten nagylelkű, de elvárja, hogy mi tegyük meg az első lépést.

  • Szeretem az embereket, akik megnevettetnek. Őszintén azt hiszem, hogy a nevetést szeretem a legjobban. Sok bajt gyógyít. Talán ez a legfontosabb az emberben.
  • Miért változnál túl sokat? Mindenkinek megvan a maga stílusa. Ha megtaláltad, ragaszkodnod kell hozzá.

Getty

  • Az elegancia az egyetlen szépség, amely soha nem fakul el. Egy nő lehet szép és intellektuális is.
  • Talán régimódi gondolkodásnak számít, de ezen elvek mentén neveltek:  mindig mások legyenek az elsők, te pedig a második. Ma már én is vallom, hogy mások élete ugyanolyan fontos, mint a miénk, úgyhogy ne izgulj, kedvesem, folytasd.

Vannak jelentősebb dolgok, mint a külső megjelenés. Semmiféle smink nem takarhat el egy csúnya személyiséget.

  • Csak egy kirívó igazságtalanság létezik: ezek nem természeti katasztrófák, hanem az ember okozta tragédiák, amelyekre egyetlen megoldás létezik: a béke.
  • A „harmadik világ” kifejezést nem nagyon szeretem, mert mindannyian egy világ vagyunk. Szeretném, ha az emberek tudnák, hogy az emberiség legnagyobb része szenved.

Getty

  • A minőségi oktatás egyetlen generáció alatt képes átalakítani a társadalmakat, megadni a gyermekek számára a szükséges védelmet a szegénység, a munkaerő-kizsákmányolás és a betegségek veszélyei ellen, és megadja nekik a tudást, a készségeket és az önbizalmat ahhoz, hogy teljes potenciáljukat kiaknázhassák.
  • Ha őszinte akarok lenni, akkor el kell mondanom, hogy még mindig olvasok meséket, és azokat szeretem a legjobban.

Ne nyugtalankodj! Úgyis másképp történik minden, mint ahogy elgondolod.

  • Introvertált vagyok… Szeretek egyedül lenni, szeretek a szabadban lenni, szeretek hosszú sétákat tenni a kutyáimmal és nézni a fákat, virágokat, eget.
  • Olykor felkértek olyan dolgokra, amihez nem értettem. Kérték, hogy énekeljem el a „Funny Face”-t, amikor még nem tudtam énekelni, vagy táncoljak Fred Astaire-rel, amikor nem tudtam táncolni… Aztán őrült lendülettel nekiálltam és megbirkóztam vele.

6 érdekesség Audrey Hepburnről

  • Képzett fogorvosi asszisztens volt, mielőtt színésznő lett volna.
  • Néhány perccel azután, hogy elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat a Roman Holiday című filmben nyújtott alakításáért, Hepburn félretette a szobrát, és véletlenül a mellékhelyiségben hagyta. Egy kis fennforgást követően előkerült.
  • Hepburn megfogadta magának, hogy soha nem lépi túl a 47 kilogrammot. A terhességeit leszámítva sikerült.
  • Születési neve Audrey Kathleen Ruston volt. A Hepburn név valójában a dédnagymamájához kötődik.
  • Tulipánhagymát evett, és megpróbált fűből kenyeret sütni, hogy túlélje a második világháborút.
  • Híres kis fekete ruhája a Breakfast at Tiffany’s- ból körülbelül 920 ezer dollárért kelt el egy aukción. Emiatt a ruha a történelem egyik legdrágább filmes emléktárgya lett.
Kapcsolódó
Így érdemes élni: 12 inspiráló gondolat Keanu Reevestől
Egy népszerű színész, aki mentes az internet világától, mégis sokaknak példaképe.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik