Mozaik

10 életbölcsesség a ma 12 éve elhunyt Szabó Magdától

Szabó Magda, a magyar irodalom meghatározó alakja mindannyiunknak jelentett valamit. Kiemelkedő munkásságával, határozott véleményével, megfontolandó életbölcsességeivel nyomot hagyott maga után. Úgy tudott írni az emberi kapcsolatokról, az élet nagy igazságairól, ahogy talán senki más.
2007. november 19-én 90 éves korában, olvasás közben érte a halál.

Bölcsességei azonban velünk maradtak. Ezekből idézünk fel most néhányat.

  • „A belső érték számít csak, az nem pótolható semmi öltözékkel, semmi múló csillogással.”
  • „Úgy kell élni, hogy míg a világban forgolódunk, ne súroljuk le más emberről a bőrt.”
  • „Ott kezdődik a nagyemberség, hogy az ember észreveszi, hogy mások is élnek a földön őkívüle, és amit tesz, úgy teszi, hogy nemcsak magára gondol, hanem másokra is.”
  • „Az élet túl rövid, hogy sokáig haragudjunk benne.”
  • „Ha meg akarsz tartani valakit magadnak – ereszd el! Szabadság nélkül nincs semmi.”
  • „Az ember annyi, amennyit másokért tesz, mindenkiért.”
  • „Örülj (…), mert az élet gyönyörű, és akkora nap süt az égen, hogy a fényéből jut valamennyiünknek.”
  • „A szülői szeretet valutája csak a gyermeki szeretet valutájával egyenlíthető, ami nem váltható át sem öregek otthonára, sem luxuskörülmények közt biztosított magányélményre, szeretetre csak szeretet felelhet, s ha nem teszi, a gyermek karrierestül megbukott, mint ember.”
  • „Aki kineveti (…) az öregasszonyt, aki az utcán hangosan beszélget kutyájával, az nem érti sem az állat, sem az ember sorsát. Nem tudja, hogy valójában mi az emberi magány. Az ember nem élhet szeretet nélkül, de anélkül sem, hogy szeressen és szeressék.”
  • „Egész életemben mindenkit, aki hozzám tartozott, jobban tudtam szeretni önmagamnál. Ennyi a titok. Ez nem derű, ez a szeretet fegyvere. Szeretnék önöknek valami rettenetesen egyszerűt mondani, amit édesanyámtól tanultam annak idején. Mondjuk hétfő volt, és én megsemmisültem ettől vagy attól. Anyám csak nézett, és azt mondta: „Kislányom, ma hétfő van, és jön a kedd. Csak nem képzeled, hogy a keddnek van valami köze a hétfőhöz? A szél is megfordul. Kicsit mindig lehetsz szomorú. Ha nem magad, más miatt. De bízzál az életben. Nem ok nélkül kaptad.”
    (Nők lapja 2017/20. lapszám idézi egy 2003-as webes kérdezz-feleleket)
Így érdemes élni: 12 inspiráló gondolat Keanu Reevestől
Egy népszerű színész, aki mentes az internet világától, mégis sokaknak példaképe.

Kiemelt kép: Fortepan/Hunyadi József

Olvasói sztorik