Életmód

Idén egymást érik a jobbnál jobb rendezvények Szegeden (x)

MTI Fotó: Rosta Tibor
MTI Fotó: Rosta Tibor

Grandiózus koncertekkel, szenzációsan finom borokkal és változatos előadásokkal várja egész évben Szeged nem csak a szegedieket: a csongrádi megyeszékhelyen 2022-ben egymást érik majd a fesztiválok és országos jelentőségű kiemelt rendezvények.

A Tisza-parti napfény városában önfeledt mulatozásra hívnak mindenkit a májusi Szeged Napi Ünnepségsorozaton, augusztus derekán a Szegedi Szabadtéri Játékokon varázsolnak majd egyedülálló hangulatot, a fesztiválszezont pedig idén már külföldi előadókkal a soraiban zárja majd a Szegedi Ifjúsági Napok.

Szeged Napja Ünnepségsorozat

A koronavírus-járvány alakulása miatt tavaly elmaradt a várva várt Szeged Napja Ünnepségsorozat, ezért idén az esemény házigazdái kettőzött erővel kezdték el annak szervezését és mintegy 250 programmal várják majd a kilátogatókat.

A Május 13. és 22. között megrendezésre kerülő ünnepségsorozat keretein belül tartják majd meg a 26. Szegedi Borfesztivált, amikor is a magyar borászok legjava ismét Szegedre költözik majd. Közel 150 borász kínálja majd a legfinomabb nedűit, ami azt is jelenti, hogy mind a huszonkét magyar borvidéket képviselik a helyszínen.

A Széchenyi téren felállított három pódiumszínpadon a jazz-, blues- és folk formációk mellett sztárfellépők gondoskodnak a jó hangulatról. Fellép többek között a Belmondo Akusztik, Betty Love, a Bon-Bon, Burai Krisztián, Deniz és Orsovai Reni, Kökény Attila, Roy és Ádám Trió, Szabó Ádám, Szandi, Tóth Andi, Vavra Bence, valamint Zdroba Patrik.

A Klauzál téren szintén május 13-tól május 22-ig nyitva tartó Kézműves- és Gasztroudvarban a finom borok mellett ínycsiklandó ételek és kisüzemi sörök várják a kilátogatókat és a környékbeli kézművesek is bemutatkoznak. Utóbbiaké lesz a főszerep a Dugonics téren is, ahol a szűk két hét alatt fellép Csonka András, Éliás Jr. ,Falusi Mariann és Weisz Viktor, Gájer Bálint, Oláh Gergő, valamint Pál Dénes is.

A Szeged Napja Ünnepségsorozat második hétvégéjén a Dóm téren látványos koncertek nyújtanak felhőtlen kikapcsolódást. Pénteken a Fool Moon és a Vad Fruttik áll színpadra, szombaton a Balkan Union után a Zenevonat szuperkoncert következik az LGT sztárjaival, majd ünnepi tűzijátékot is megtekinthetnek a részvevők. Végül vasárnap este az Ocho Macho lesz majd a sztárvendég.

Szintén a második hétvégén csatlakozik a Szeged Napja Ünnepségsorozathoz az idén 21. alkalommal megrendezésre kerülő Szegedi Hídivásár, ahol a Belvárosi híd és a Híd utca átalakul az ország egyik legnagyobb kézműves seregszemléjévé.

Szegedi Szabadtéri Játékok

A Szegedi Szabadtéri Játékok 2022-es Dóm téri évadát július elsején a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Petőfi Sándor életéről szóló tánc-szín-játékának ősbemutatója nyitja. Az idei repertoárba a közkedvelt musical műfaján túl tánc- és különleges koprodukcióban létrejövő operabemutató is került.

Július 8-án visszatér a Dóm tér legsikeresebb musicalje, a Mamma Mia!, amely a 2014-es bemutató követő sikerszéria után újabb 4 estén át ígér felejthetetlen nyáresti élményt az ABBA dalok szerelmeseinek.

Július 29-én és 30-án a világ operarepertoárjának egyik legsikeresebb darabja, Giuseppe Verdi La Traviatája a nemzetközi hírű Macerata Opera Festivállal koprodukcióban kerül színre.

Az évadot a Szegedi Szabadtéri Játékok saját produkciójaként a világ musicalirodalmának egyik legnépszerűbb darabja, a Fesztivál életében először színpadra kerülő Chicago zárja.

Az Újszegedi Szabadtéri Színpad mindeközben a megszokott színházi paletta mellett izgalmas zenei koncertekkel egészül ki. Az itteni évad június 22-én veszi kezdetét Boban Markovic Orkestar fegeteges koncertjével, majd július 6-án a Budapest Bár gondoskodik majd a remek hangulatról.

Dés László július 20-án Básti Julival és Nagy Ervinnel érkezik majd Szegedre, augusztus 10-én a Csík zenekar, Presser Gábor és Karácsony János varázsolja el a közönséget, rá egy hétre pedig az örökifjú Rost Andrea születésnapi koncertjének lehetnek szem- és fültanúi a vendégek.

Szegedi Ifjúsági Napok

A korábbi években is „egymásnak adták a mikrofont” a SZIN-en a nemzetközi sztárok, és ez idén sem lesz másként.

Míg a 2020-as elmaradt fesztivál után tavaly a hazai zenészeknek igyekeztek a szervezők segíteni a fellépési lehetőséggel, két év után újra visszatér a Szegedi Ifjúsági Napokra a nemzetközi felhozatal: mások mellett Jason Derulo, Rag’n’Bone Man, Tom Grennan és Alle Farben is érkezik 2022-ben az ország legzsebbarátabb fesztiváljára.

A SZIN augusztus 24-27 között lesz a már megszokott helyen, a Napfény Városában, a Szegedi Partfürdőn.

A hazai zenekarok és előadók ott van Majka & Curtis, a Bagossy Brothers, a Halott Pénz, a Magna Cum Laude, Valmar, Metzker Viktória, Dorogi Péter egy debütáló koncerttel, KKevin, Kies, a Margaret Island, az Ivan and the Parazol és a  Nemazalány x Sofi is a teljesség igénye nélkül.

A Tisza partján idén is garantáltan semmihez sem fogható atmoszférával várják majd a jegyet váltókat. A SZIN augusztus 24-27 között lesz a már megszokott helyen, a Napfény Városában, a Szegedi Partfürdőn.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik