Életmód

Tedd fel a szüleidnek ezeket a kérdéseket, amíg nem késő

pasja/pixabay
pasja/pixabay
Sokszor úgy gondoljuk, hogy már mindent tudunk szüleink életéről. Talán mégsem. Az alábbi kérdések választ adhatnak arra, hogy valójában mennyire ismerjük elődeink múltját.

A szüleink életünk meghatározó pillérei.  A szeretet, a megértés és az útmutatás forrásai, bölcsességet szerezni tőlük magunk és gyermekeink számára az élet egyik legszebb ajándéka.

Rohanó, zilált világunkban kevesebb idő jut a velük való meghitt beszélgetésekre, azokra az együttlétekre, amikor felvillanhatnak az emlékek, és mély átérzéssel adhatnák tovább nekünk életük fontos szeleteit és tanulságait. Mindannyiunk életét átszelik boldog és kevésbé boldog, de tanulságos és érdekes történetek, így van ez szüleink esetében is. Vajon mit, mennyit tudunk róluk? Az ő életútjukról, szép történeteikről, nehézségeikről, a világról alkotott gondolataikról.

Kapcsolódó
Tanulságos történet: meseleves, ami csodákra képes
Egy nehezen kezelhető élethelyzet okos megoldása.

Az alábbi kérdések a szüleink múltjának megismerésén túl arra is buzdítanak, hogy olykor tanulságos a családdal együtt átbeszélni az életünket, melyek új kapcsolódási pontokat teremthetnek közöttünk, és talán választ kaphatunk szüleink viselkedésének miértjeire.  A kérdésekre adott válaszokban ott van nemcsak a családtörténetünk, de az is, hogy milyen sikerek, kudarcok fémjelezték elődeink életútját, és azok hogyan hagytak, hagynak nyomot az életünkre.

A 10 kérdéskörből  hányra tudjuk a választ? 

  1. Hol nőtt fel édesanyád, édesapád? Milyen volt a környék? Milyen volt a közösség, amelyben felnőttek?
  2. Milyen volt a kapcsolatuk a szüleikkel? Szigorúak vagy engedékenyek voltak?  Mivel jutalmaztak, büntettek?
  3. Hogyan telt egy napjuk az iskolában? Mi volt a kedvenc tantárgyuk, hobbijuk, ki volt a kedvenc tanáruk? Milyen háztartási munkákat kellett elvégezniük otthon?
  4. Milyenek voltak a testvérei? Mi volt a kedvenc játékuk? Ha nem volt testvére, azt hogyan élte meg?
  5. Kik voltak a legjobb barátai, miért? Mi volt a legemlékezetesebb kalandjuk?
  6. Mi volt gyermekkoruk  legnehezebb része, és mi a legkedvesebb emlékük? Milyen volt a világ gyerekkorukban? Mit ettek, mi volt a kedvenc ételük?
  7. Hogyan ismerkedtek meg a  szüleid? Hogyan történt a lánykérés, milyen volt az esküvő?
  8. Kik a példaképeik és miért?
  9. Mi a kedvenc könyvük, versük, filmjük, előadójuk, daluk? Milyen emlékek kötődnek hozzájuk?
  10. Mire a legbüszkébbek? Mit csinálnának másként, ha újrakezdhetnék az életüket?

Van még olyan kérdés, amelyet feltennétek a listára? Akkor tegyétek fel! Ha őszintén kíváncsiak vagyunk és arra vágyunk, hogy a családi a kötelékek erősödjenek, akkor kérdezzünk. És figyeljünk a válaszokra.

A szüleink által átélt kihívások és küzdelmek, az örömteli történeteik és élményeik nekünk is jelenthetnek kapaszkodót, szolgálhatnak tanulsággal vagy egyszerűen csak felemelő, meghitt pillanatokkal, percekkel lehetünk gazdagabbak. Az sem elképzelhetetlen, hogy rájövünk, hogy az ő letisztult és egyszerű világlátásuk sokat segíthetnek nekünk is, és talán érett, idős korunkban mi is így fogunk gondolkodni!

Kapcsolódó
Sikeresebb felnőttek lesznek a házimunkát végző gyerekek
Azáltal, hogy a szülők házimunkára szoktatják gyerekeiket, megtanítanak nekik egy nagyon fontos dolgot: a munkát el kell végezni, mert az élet része.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik