Életmód

Felére csökkenti a közlekedési balesetek számát a színes aszfalt

Fotó: Pop-up-city
Fotó: Pop-up-city
Egy tanulmány szerint az élénk színek és minták figyelmesebbé teszik a járművezetőket.

A fal- és aszfaltfestés lehet mutatós, de biztonságosabbá tehetik-e városainkat? A Bloomberg Philanthropies és a Sam Schwartz Consulting új tanulmánya a színesre festett utcák és átkelőhelyek ​​​​biztonsági hatását vizsgálta. A jelentés szerint a járdák színessé tételével 50 százalékkal csökkentett a gyalogosokat vagy a kerékpárosokat érintő közlekedési balesetek száma.

A csapat olyan  17  helyszínt tanulmányozott országszerte, amelyeket több, mint két éve festettek. A felfestés óta bekövetkezett balesetek arányát a festés előtti balesetek számával vetették össze. A gyalogosokat vagy kerékpárosokat érintő balesetek száma felére, a sérüléses balesetek száma pedig 37% százalékkal csökkent. Öt helyszínen végzett videófelvételek elemzése megerősítette, hogy az aszfaltfestésnek valóban lehet biztonsági hatása. A járművezetők 27%-kal nagyobb arányban engedték át a gyalogosokat az átkelőhelyeken, és 25%-kal csökkent az autókkal való veszélyes ütközések száma.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Bloomberg Philanthropies (@bloombergdotorg) által megosztott bejegyzés

A Bloomberg Asphalt Art Initiative nevű kezdeményezése a dekoratív aszfalt biztonsági előnyeit népszerűsíti. „Az utcák aktivizálása”  nevű projekt az utakra, a gyalogos átkelőhelyekre és a függőleges infrastruktúrára összpontosít. Eddig 42 nyilvános műalkotást finanszíroztak az Egyesült Államokban és Európában.

Az eredmények arra utalnak, hogy az élénk színek és minták figyelmesebbé teszik a járművezetőket, és emlékeztetik őket a felelősségteljes viselkedésre, ráadás bónusz pedig, hogy az alkotás nagyszerű módja annak, hogy a közösségek összejöjjenek, és  együtt szépítsék a közterületeket.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik