Életmód

200 éves templom megmentéséért küzd a történész

Facebook/Tolnatáj Televízió - Tolnatáj Tv
Facebook/Tolnatáj Televízió - Tolnatáj Tv

Balogh Margit történész a helyiekkel összefogva azt a célt tűzte maga elé, hogy élő faluvá tegye hosszú távon a hatvan lakosú, Tolna-megyei Murgát – írta cikkében a Teol.

Nemcsak helyi, országos műemléki védettséget élvez a murgai evangélikus templom elsősorban a karzatmellvéd festményei miatt. Ehhez képest meglehetősen lepukkant állapotban van. De kik is szorgalmaznák a felújítását egy hatvanlelkes faluban, ahol az összesen két evangélikus hívő közül is nemrég meghalt az egyik?

A történész elmondta, hogy Murga evangélikus temploma tíz év alatt épült, 1796-ra készült el. Ám a svábok kitelepítésekor megváltozott minden. Ha érkeztek is felvidéki vagy székelyföldi magyarok, azok katolikusok voltak. Így aztán üresek maradtak az evangélikus templomok.

Történészként a helyi értékek publikálását is fontosnak tartja Balogh Margit, aki kiadott ezekről 2000-ben egy ismeretterjesztő füzetet.

Mi, miután megvettünk egy svábok által épített parasztházat, szépen felújítottuk. Sok időt töltöttünk itt, a két felnőtt lányom máig emlegeti a murgai nyarakat. Először a katolikus templommal foglalkoztam, kalákába szerveztem a falut, és cserepeztünk, megszüntetve egy beázást.

– mesélte a lapnak a történész.

Kapcsolódó
Bajelhárító csomóval védi magát a gonosztól az aprócska Árpád-kori templom
Tarnaszentmária évezredes imaháza hazánk legkisebb ma is működő temploma.

Az egyházak sajnos ezeket a munkákat nem támogatják. Ahol már nem funkcionál az épület, csak kulturális örökséget képez, ott nem áll módjukban pénzt fordítani az állagmegóvásra.

Pályázatok útján, gyűjtésekből és adományokból teremtjük elő a rávalót. Az evangélikus templomra harmincmilliót nyertünk, amiből a repedések eltüntethetők, a statikai problémák megoldhatók lesznek

– tette hozzá. A teljes felújítás egy tavalyi állapotfelmérés alapján 204 millió forintból lenne megvalósítható.

Balogh Margit azt is elárulta, hogy a templom II. József türelmi rendeletének köszönhetően épülhetett meg, de nem az utcafrontra, mert az akkor még nem volt engedélyezett.

A karzatmellvéden emberábrázolások láthatók, ami egyáltalán nem jellemző az evangélikusokra. Pláne nem, hogy az egyik festményen maga a király, a másikon pedig a vallásalapító, Luther Márton látható. Ezek igazi unikumok, valószínűleg egy vándorpiktor munkái.

Az orgonát már sikerült felújítanunk; gyűjtöttünk rá pénzt a „Tíz fecske” Faluvédő Egyesület közreműködésével. Teleki Miklós orgonaművész nagy sikerű koncertjével avattuk május végén.

– így Balogh Margit, aki családjával a kilencvenes évek végén vettek itt hétvégi házat. Azóta aktívan dolgoznak a falu szépítéséért, főleg a két templom karbantartásáért.

Kapcsolódó
Ez a templom a kisalföldi város csodája
A Szent Jakab zarándokút magyarországi kegyhelye a lébényi templom, aminek a XIII. században épült falai ma is lenyűgözik az embert.
Olvasói sztorik