Virágzó vidékünk

Csodaszámba megy a fények temploma az Őrségben

bódi katalin
bódi katalin
A látszatra egyszerű építményben a méreteknek és arányoknak, valamint a nyílásokon beszűrődő fénynek is jelentősége van.

A fények templomának is nevezik az Őrség egyik gyöngyszemét, a Szentháromság-templomot, amely Veleméren, a Papréten található.

bódi katalin

A veleméri templom stílusa alapján azt feltételezik, hogy a XIII. század végén építhették. 1378-ban a radkersburgi Aquila János festette ki a templombelsőt a Bibliából és a Szentek legendáiból vett ábrázolásokkal.

A késő román és kora gótikus stílus jegyeit egyaránt magán viselő épület túlélte a zivataros évszázadokat, köztük a török pusztítást, bár tetőzetét kikezdte az idő vasfoga, a falak pedig alig látszottak ki a gaz sűrűjéből.

bódi katalin

A megmentő az 1860-as években érkezett, amikor a magyar műemlékvédelem atyja, Rómer Flóris rátalált a romos templomra. Gyűjtést szervezett, ennek segítségével sikerült megjavítani a tetőszerkezetet és megállítani a templom pusztulását.

De miért hívják a fények templomának az építményt?

A látszatra egyszerű építményben a méreteknek és arányoknak, valamint a nyílásokon beszűrődő fénynek is jelentősége van.

A templom keletelt, ami azt jelenti, hogy egy kiemelt napon bekövetkező napkelte irányába tájolva építették fel.

bódi katalin

Pap Gábor és munkatársai 1976-os és 2005-ös vizsgálódásaik során felfedezték, hogy az épület és a freskók elrendezésének sajátosságai miatt ezek a fényfoltok különféle jeles napokon az adott naphoz kötődő képekre vetülnek és emelik ki azokat.

bódi katalin
  • A nyári napforduló, azaz a fénybőség idején a szentély résablakán belépő első fénysugár a Madonna köpenye alatt menedéket kereső bűnösöket világítja meg. A fényfolt továbbvonulva a küszöbnél áll meg: ezen a napon nem lép ki a hajóból, azaz kijelöli a templom hosszát. Az utolsó fénysugár a szentély méretét kijelölve a szentély és a diadalív sarkában hal el.
  • Napéjegyenlőség idején a fényjárás több kép egyidejű megvilágításával értelmezi az északi fal jelenetsorát, mivel ebben az évszakban a hajó ablakain behatoló fénysugarak közvetlenül nem, csak visszaverődve jutnak el. A déli ablakokon beeső utolsó fények egyszerre világítják meg Szent Lászlót és a keresztre feszített Krisztust.
  • A téli napforduló idején az alacsonyan járó nap fénye végig közvetlenül az északi falra esik. A legkeletibb ablakon bejutó fény délben a hajó és a szentély határán éri el a padlót, és onnan emelkedve végül a szentségházban enyészik el.

A templom egész évben látogatható. Évente kétszer van búcsú és mise – Szentháromság napján és augusztus 20-án -, ezeken kívül vannak eseti szertartások, például esküvők is.

bódi katalin

Bódi Katalin a napokban látogatott el a fények templomába, és készített gyönyörű felvételeket az építményről.

Kapcsolódó
A Szentlélek hét ajándékát jelképezik a hévízi kék templom tornyai
A toronyegyüttes felülnézetből egy kitárt szárnyú galambra emlékeztet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik