Életmód

Különösen veszélyesek az egészségre a hőhullámok

unsplash.com
unsplash.com
Különösen fontos, hogy odafigyeljünk az idősekre és a kisgyermekekre.

A héten harmadfokú hőségriasztás van érvényben, lecsap ránk a hőség, amiktől fáradtabbnak érezhetjük magunkat, ezért érdemes tudatosan felkészülni a forróságra, hívja fel a figyelmet oldalán az infostart.hu.

Kapcsolódó
Hőhullám fenyegeti házi kedvenceinket a kánikulában
Odafigyeléssel elkerülhető lehet az állatok szenvedtetése és pozitív élményekkel élhető át a nyári forróság.

Hőhullámok idején – a védekezés szempontjából – az elsődleges feladatunk az izzadással elveszített folyadék pótlása, továbbá a környezetünk ideális hőmérsékleten tartása; ez a két szempont határozza meg a védekezést

– hívja fel a figyelmet Páldy Anna, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakértője.

Folyadékpótlásra legjobb a víz, továbbá az alkoholmentes italok közül a gyümölcslevek, de fogyaszthatunk gyümölcsöket is, amiket meg lehet sózni. Érdemes kerülni a magas cukortartalmú üdítőket, és a tömény alkoholt is. A kávé, a sör- és borfogyasztással is óvatosan kell bánni.

A folyadékpótlás mellett fontos feladat még, hogy hűtsük a környezetünket, a lakásunkat és munkahelyünket egyaránt. Ha lehet, sötétítsünk be, valamint érdemes a fölösleges elektromos készülékeket is kikapcsolni. Jó szolgálatot tehetnek a ventilátorok is. Legjobbak a nedves fajták, mert a simák szárítják a levegőt, hozzájárulva a saját szervezetünk kiszáradásához is.

Légkondicionáló berendezés használatakor mindenképpen állítsuk be a megfelelő hőmérséklet.

 A WHO ajánlása alapján a külső és a belső hőmérséklet között ne legyen nagyobb különbség, mint 10 Celsius-fok. 7-8 fok már elegendő hűvös hőérzetet tud előállítani a belső környezetben

– mondta el Páldy Anna.

Különösen figyeljünk a kicsikre, idősekre

Hőhullámok idején elsősorban a csecsemők és kisgyerekek vannak kitéve fokozott kockázatnak, az ő hő-, illetve vízháztartásuk ugyanis nagymértékben különbözik a felnőttekétől, és könnyebben kiszáradnak. Esetükben fokozottan kell figyelni a folyadékpótlásra. A pici babákat ne tegyünk ki magas hőmérsékletnek, ahogyan tűző napnak se.

unsplash.com

A 65 év fölöttiekre is fokozottabban oda kell figyelni, különösen azokra, akik már valamilyen krónikus betegségben szenvednek.

Nagy rizikót hordoznak magukban a keringési, légzőszervi és az anyagcsere-betegségek, és külön kiemelendő a cukorbetegség

– sorolta Páldy Anna. Számukra az NKK egyebek mellett azt javasolja, hogy a nagy melegben tartózkodjanak hűvösben és ne végezzenek intenzív fizikai munkát, a bevásárlásokat pedig vagy kora reggelre vagy késő estére időzítsék.

Az úgynevezett kitartó sportok űzése a fiatalabbaknak sem tanácsos, a kerékpározás, a futás vagy akár a teniszezés legfeljebb a reggeli órákban, gondoskodva a folyadékpótlásról, illetve a szervezet hűtéséről. Ha hosszabb utazásra megyünk, vigyünk magunkkal mindig megfelelő mennyiségű, legalább egy-két liter vizet.

Kiemelten fontos, hogy ha autóval utazunk, és megállunk valahol, soha ne hagyjunk gyereket, felnőttet vagy kedvenc állatot a bezárt gépkocsiban, hiszen az a tűző napon nagyon gyorsan felmelegedhet 50-60-70 fokra is, ami a bent tartózkodó számára végzetes is lehet.

Kapcsolódó
Több zöldfelületre lenne szükség a városokban
A műholdas mérések nemcsak a problémás területekre világítanak rá, hanem arra is, hogy hol van szükség beavatkozásra.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik